Българската бирена индустрия – на картата на европейското пивоварно семейство

Лято е и вече са в разгара си жадувани фестивални и спортни събития – музикални концерти на открито, европейско първенство по футбол, олимпийски игри. Неизменна част от лятното настроение и преживявания е чашата студена бира, споделена с приятели и съмишленици. Приятното усещане може да се допълва от съзнанието, че българската бира е произведена по отговорен към природа и ресурсите начин и българските пивоварна индустрия отдава огромно значение на станалите толкова популярни напоследък концепции за ,„устойчиво развитие“ и „кръгова икономика“. А това интересува модерният биролюбител и го прави лидер във формирнето на новата зелена култура, нали?!

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира, малц и хмел в страната и техните доставчици на суровини, материали, оборудване. През 2021 година сдружението отбелязва три емблематични юбилея на бранша – 140 г. българска пивоварна индустрия, 65 г. пивоварна наука и 30 години от създаването на Съюза на пивоварите в България

В своята 30-годишна история Съюзът на пивоварите в България реализира редица проекти с принос към устойчивото развитие и растеж на пивоварния бранш. С лидерската роля на СПБ като корпоративен гражданин добрите практики за социална отговорност са основно кредо и ценност за сектора. 

Днес в България работят 36 пивоварни, от които 3 са големи мултинационални компании, 8 са малки и средни, а останалите 25 са микро пивоварни. За постиженията си като високоотговорен, прозрачен, зелен и устойчив бизнес през 2021 г. българските пивовари са с най-висока репутация в Европа и  печелят силно одобрение от страна на сънародниците ни, според последното проведено в страните от ЕС репутационно проучване. За тази впечатляваща оценка на индустрията от най-съществено значение е високото качество на продукта, икономическия и социален принос на бирените компании, отговорностите им като работодатели. 

От 2007 г. Съюзът на пивоварите в България е част от организацията Пивоварите на Европа-Брюксел, която обединява 30 национални асоциации, представляващи интересите на 11 000 малки, големи и средни и микро производителите на бира на Стария континент. През последните години водещ приоритет за целия сектор на европейско  ниво е общият ангажимент на индустрията BREWING GREEN, който е фокусиран върху зелените практики, кръговата икономика и прогреса по целите на Зелената сделка. В началото на юни т.г. Пивоварите на Европа проведоха за трета поредна година форума BrewUp 2021, посветен на възстановяването, устойчивостта и иновациите в Европа след COVID-19. 

Форумът обедини над 2000 участници, 50 лектори и 20 хибридни панела, където се дискутираха нови идеи за по-устойчива, по-иновативна, по-отговорна и по-разнообразна пивоварна индустрия. От страна на България в събитието се включиха над 50 участници, включително политици от Европейския парламент и Европейската комисия. Пивоварите на Европа потвърдиха ангажимента на европейските производители на бира към екологичната устойчивост и подкрепата за изпълнението на Зеления пакт на ЕС.

В този общоевропейски дневен ред, пивоварният сектор в България продължава още по-активното си устойчиво и иновативно развитие, което означава, че ежегодно се правят вложения в технологични, организационни, продуктови и маркетингови нововъведения. През последните 5 години българските производители на бира са инвестирали приблизително 30 милиона лева в екологични и иновативни решения, чиято цел е намаляване потреблението на ресурси и подобряване на еко отпечатъка на индустрията. Приемането на устойчиви практики на всички нива в производството на бира води до трансформирането на бизнеса и фокусирането му върху органични, местни и запазващи качеството съставки и опаковки. 

Технологичният напредък позволява на бирената индустрия да постигне високи резултати в работата си. Пивоварният бранш в страната се стреми да превърне възобновяемата енергия в производствена норма, а технологичните продукти да се трансформират в нов ресурс, от който да могат да се възползват други икономически отрасли. 

Повече информация за икономическия принос на бирената индустрия можете да намерите тук: 

Икономически принос

BrewUp – knowledge portal of the European brewers