Традиции и ритуали

Бирата има богати ароматни, вкусови и дори зрителни специфични характеристики. Какво трябва да бъде пивото: светло или тъмно, филтрирано или нефилтрирано, по-плътно или по-леко, пшенично или традиционно, бирен микс или безалкохолна бира? Има ли значение, след като, за да се насладим на всички тях, трябва да следваме няколко прости, но изключително полезни общоприети правила.

Охлаждане

Бирата трябва да е охладена, но не и ледена! Оптималната температура за поднасяне на пивото, според стила бира, е от 6 до 9 градуса С. В никакъв случай тя не бива да превишава 10 градуса ( с изключение на някои тъмни бири тип „ейл“) и не e желателно да пада под 5 градуса. Всеки вид пиво разкрива най-пълно характерните си черти, когато е охладено в определени температурни граници.

За да усетите пълната бирена наслада, охладете до:

  • 5-7 °C – светлото пиво
  • 8 °C – пшеничната бира
  • 9 °C – тъмното пиво

Подходяща чаша

Характерът на стъклото и формата на чашата влияят пряко както върху зрителните, така и върху ароматните възприятия. Всеки тип пиво изисква своя характерен вид чаша. За прецизна концентрация на ароматите и вкуса на светлата бира изберете цилиндрична чаша. За да усетите засилващия се букет и наситеността на аромата на червените и тъмни бири, използвайте овална чаша, леко извита към ръба.

Наливане

Да се налее бира - това си е изкуство! Отварянето на бутилката става преди самото наливане в чашите. Пивото се сипва бавно от височина 3 см в центъра на съда. След като спадне пяната от първата порция, допълнете чашата до три четвърти от  височината й.

Пяната, която прави пивото, трябва да бъде монолитна и компактна. Правилно налятата бира образува „шапка“ от пяна. Това може да се постигне, като се „отреже“ пяната до ръба на чашата, преди да се добави последната порция пиво. За да се образува образцова пяна, чашата трябва да е идеално чиста и „полирана”. Пивото никога не се прелива от една чаша в друга. Недопустимо за бирената култура е в прясно налятата напитка да се добави недопитата. Не трябва също така да се разтръсква или разбърква пенливото пиво, защото така кислородът от въздуха бързо го окислява.

  • Налейте малко количество пиво в чашата.
  • Продължете бавно да сипвате в пяната.
  • Изчакайте малко пяната да се успокои.
  • Наклонете чашата и наливайте внимателно, като изправяте чашата успоредно с изпълването й.

Дегустация и органолептика

В пивопроизводството дегустацията е своеобразен завършек на множество технологични процеси, допринесли за характера на пивото. Тя дава лесно възприемащ се и точен израз на всички зрителни, ароматни и вкусови усещания, предизвикани при отпиване на дадена бира. Това е изключително важен момент, тъй като много често той определя бъдещото развитие на напитката като пазарен продукт. Дегустацията се извършва чрез органолептичен анализ - своеобразен процес на определяне на качествените характеристики на пивото с помощта на сетивните органи на човека, които играят ролята на „измервателен” уред при определяне качествата на бирата.

Пяна, цвят и бистрота

Бирата се преценява първо по пенообразуването и пенозадържането, цвета и бистротата. Устойчива пяна с малки и фини мехурчета винаги е знак за висококачествено пиво. Светлите бири се характеризират със сламеножълт и кехлибарен цвят, докато останалите видове варират от карамелен или вишнев до плътно кафеен цвят. Цветът най-общо се определя от това колко дълго е сушен или печен малцът. Важна част от визуалната оценка е и бистротата. При филтрираните бири тя трябва да бъде кристална. Пшеничните и нефилтрираните бири имат видими утайки мая и сравнително мътен вид. Модерната пивоварна наука и новите технологии дават широк избор от потребителите за бистротата на пивото. По-леките пива, тип „ейл“ (creame ales, golden ales), и „пилзнер“ вероятно трябва да се филтрират. Консуматорите на този тип бири желаят да са брилянтно бистри, да пропускат светлината, да са леки за пиене. Ако не са филтрирани, дрождите ще им прибавят малко грубост. Другите видове пиво - горноферментирали, пшенични, тъмни, може и да не са филтрирани. Така че, който каквото предпочита – има аргументи и за двете страни.

Аромат

Целият ароматен комплекс и характер на бирата се усеща с едно леко завъртане на пивото в чашата. Ароматът трябва да бъде чист: при светлото пиво на преден план изпъква чистият хмелов и малцов аромат, докато при по-специалните и тъмни пива карамелена и кафеена нотка започва да доминира над останалите и това е съвсем естествено, имайки предвид използваните специални тъмни малцове. Отделете време и вдъхнете аромата на бирата. Това ще подготви сетивата ви за пълноценно възприемане на пивото.

Вкус

Най-приятната част от дегустацията – отпиването.  За разлика от други напитки при пивото се отпива голяма глътка като по този начин се постига пълна представа за вкуса, характера, хмеловата горчивина и газировката на бирата. Светлите асортименти пиво притежават ненадмината свежест и баланс. Характерна за тях е леката горчивина, която обикновено се засилва към специалните и по-високоекстрактни бири. Тъмното пиво съчетава част от тези особености със своята присъща лека карамелена сладост и плътен, ясно изразен малцов вкус. Хармонията при цялостното възприятие идва от баланса между вкуса и силата на аромата, когато всички усещания се преплитат и носят общо удоволствие.