Национално ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“

За трета поредна година Велико Търново събра 112-те най-добри ученици от доброволните отряди в страната за Национално ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“. На откриването на 20-ото издание на състезанието присъстваха областният управител инж. Георги Гугучков, заместник-кметът на община Велико Търново Нейко Генчев, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов, директорът на ОДМВР - Велико Търново старши комисар Димитър Машов, изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в Република България Ивана Радомирова, председателят на БЧК - Велико Търново д-р Галина Гарева. За доброто настроение на гостите и участниците в състезанието се погрижиха децата от Вокална група „Пеещи камбанки“ при Младежкия дом в областния град.

Деца от цяла България демонстрираха знания и умения  как се гасят пожари и как се справят в различни кризисни ситуации за защита при бедствия и аварии. 28 отбора от всички области на страната със своите ръководители участваха в оспорвана надпревара, за да излъчат победител. Около паметника на Асеневци шестокласниците и седмокласниците показаха теоретични и практически умения в четири дисциплини – земетресение, наводнение, радиация, БЧК и долекарска помощ.

Като партньор на ГД ПБЗН с кампанията КОД: Отговорни заедно, Съюзът на пивоварите поздрави всички участници и ги награди за тяхното усърдие, знания и съобразителност.

В последните години сме изложени на все по-тежки, все по-интензивни, все по-неочаквани понякога бедствия, така че е изключително важно учениците да бъдат активни и подготвени, за да помогнат и на себе си, и на хората около тях, когато се случи такава ситуация, поясниха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“, организатор на ученическото състезание.