Съюзът на пивоварите участва в дискусионен форум „Тенденции в развитието на хранителната индустрия и опазването на околната среда“

На 20.02.2020 г. в зала “Пресклуб” на Международния панаир Пловдив се проведе дискусионен форум на тема „Тенденции в развитието на хранителната индустрия и опазването на околната среда“. Организатори на събитието бяха Съюзът на пивоварите в България, Асоциацията на месопреработвателите, Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти, Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България и Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци. В инициативата като партньори се включиха  Университета по хранителни технологии (УХТ)– Пловдив, списание PROGRESSIVE и списание Храната на XXI век.

Форумът събра редица именити представители на научните среди, експерти на Министерство на земеделието, храните и горите, Българската агенция по безопасност на храните, Българската стопанска камара, студенти и представители на бизнеса. Специално приветствие към присъстващите отправи  ректорът на УХТ - проф. д-р Пламен Моллов.

По време на събитието браншовите сдружения представиха основните тенденции в развитието на хранителната промишленост и най-новите иновативни производствени практики за по-здравословно хранене и отговорно информиране на потребителите. Влаганите от бизнеса усилия за по-устойчиво бъдеще с по-силни връзки между храната, хората и планетата бяха подкрепени с редица примери за добри практики и резултати, които предизвикаха интересна дискусия. В презентацията на Съюза на пивоварите, изпълнителният директор на сдружението Ивана Радомирова специално подчерта силната динамика в развитието на бирената категория и ролята на прозрачните комуникации в тези процеси както на национално, така и на европейско ниво.

„В България вече се произвеждат над 150 марки и видове пиво, а на пазара се предлагат стотици бири от цял свят. Проучванията показват, че всеки втори българин пие бира поне веднъж седмично. 60% от тези консуматори определят пивото като подходящото за тях питие, а 44% считат, че при умерена консумация пивото може да е част от здравословния начин на живот. Интересът на потребителите към категорията изисква още по-висока степен на прозрачност и отговорност в комуникациите на производителите. В тази връзка българските пивовари сме едни от първенците в ЕС по доброволно етикетиране на всички бири със списък на съставките и енергийната стойност.“, коментира Радомирова.

Презентациите на Съюза на пивоварите от Форума можете да видите тук и тук