41 милиона лева за оборудване и иновации докладва Съюзът на пивоварите за 2017 г.

София, 19 март 2018 г. 41 100 000 лева са капиталовите инвестиции на членовете на Съюза на пивоварите в България (СПБ) за 2017 г. Те са вложени в обновяване на производствената база с нови съдове за пивоварене, ферментация и пастьоризация, с високо автоматизирани бутилиращи линии за РЕТ и стъкло, както и в модернизация и изграждане на цехове за съхранение на суровини, логистични центрове и инсталации за био-анаеробно пречистване на отпадните води.

Резултатите на индустрията, както и цялостната картина за дейността на организацията за миналата година, бяха представени на проведеното в началото на месеца годишното общо събрание на организацията. От СПБ отчитат устойчиво развитие на бранша с високи стойности на дълготрайните материални активи на членовете на сдружението, разширяване на продуктовото портфолио и на иновациите за цялостно бизнес развитие.

От стартирането на процеса на приватизация на пивоварната промишленост в страната през 1994 г.  до днес в сектора са инвестирани над 1 милиард и 240 милиона лева, съобщават още от организацията. Данните от последните години показват, че по основните показатели за растеж на категорията като производство, реализация, консумация на бира на глава от населението са постигнати едни от най-високите нива от 30 години насам. Това дава индикации, че пазарът все повече се насища и прогнозите за 2018 г. трябва да са умерени“, обясни изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова.

Тя е категорична обаче, че конкуренцията между отделните играчи на бирения пазар в страната ще стане още по-силна. Факт, който винаги е в полза на потребителите и е най-добрият стимул за разширяване на гамата от нови марки и асортименти пиво, поддържане на безупречното качество на продуктите, създаване на креативни маркетинг решения.

Приоритет за всички пивоварни и малцови компании продължава да бъде развитието им като иновативни предприятия. „А това означава, че през следващата година ще продължат вложенията в технологични, организационни, продуктови и търговски нововъведения“, каза още Радомирова. Според експертите това е от ключово значение за конкурентоспособността не само на отделните производители, но и за пивоварния сектор като цяло.

Пазарните данни, изнесени от СПБ, показват, че членовете на сдружението за 2017 г. са реализирали общо 5 130 000 хектолитра бира, с 50 820 хектолитра по-малко от 2016-а. Продължава положителната тенденция за намаляване на дела на продажбите на бира в РЕТ бутилки, който спада на 56%. Делът на стъклените опаковки е 23 на сто, на кеновете - 15% и на кеговете – 6%. През миналата година пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира, към които трябва да се добавят още над 25 нови опаковки и десетки етикети.

Членуващите в СПБ пивоварни дружества общо заемат около 93% от пазара на бира в страната и имат 98-99% производствен дял от произвежданото у нас пиво. По данни на Агенция „Митници“ постъпленията от акциз за бира през 2017 г. са 79 376 485 лв., от които приносът на членовете на СПБ е 95%. За поредна година намаляват и количествата на бира от внос (EС и трети пазари), като за 2017 г. импортът е 499 000 хектолитра.

И през 2018 г. СПБ ще продължи да развива информационната кампания за качествата на пивото. Тя надгражда утвърдените до момента инициативи, които изцяло се вписват в общоевропейската комуникационна програма Positive Story of Beer. Под мотото „Бирата на фокус“ ще бъдат организирани редица събития в подкрепа на модерната бирена култура. Стремежът на СПБ е с тазгодишните дейности да се разширят познанията на всички любители на напитката, които се интересуват от пивоварната технология, практика и спецификите на категорията. Това ще се случи под формата на Национална бирена академия – начинание, подкрепено и от общоевропейския образователен портал BrewUP, който съдържа широка база данни за пивопроизводството и дава полезна информация за хората с предприемачески намерения в тази дейност.

Все в този дух представители на СПБ ще се включат и в първото общоевропейско изложение на Пивоварите на Европа Forum Beer and Beyond, което ще се проведе на 7 и 8 юни в Брюксел.  Освен с представянето на стотици марки бира, Форумът ще включва много експертни събития и семинари, които обхващат всички аспекти на пивоварния бизнес – от регулациите, суровините и производствените стандарти – до търговските практики и биреното сомелиерство. За повече информация посетете сайта  brewersforum.eu/.

За Съюза на пивоварите в България:

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира, малц и хмел в страната и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

Членове на сдружението са пивоварните компании: ,,Болярка ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, ,,Загорка” АД, ,,Каменица” АД, ,,Карлсберг България” АД, ,,Ломско пиво” АД и новоприетата пивоварна „Доровски инвест” ЕООД.  Асоциирани членове на сдружението са: ,,Булмалц” ООД, „Малтери Суфле България” ЕООД, ,,Булхопс” ООД, ,,Айс техник” ООД,  ,,Аксереал България” ООД,  ,,Берил Ж” ЕООД,; „Актуал индъстрис” ООД, „КHS Загора” АД, ,,Мърчандайзинг Сървиз“ ЕООД, ,,Таллпак България“ ООД, ,,Растал” GmbH – Германия, както и Институт по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ), Университет по хранителни технологии (УХТ).  За повече информация вж. www.pivovari.com

От самото си основаване през 1991 г. мисията на Съюза на пивоварите е да подпомага и насърчава развитието на българската бирена индустрия, да издига професионалния статут на работещите в сектора, да популяризира устойчивия интегритет в пивопроизводството и високото качество на категорията, да промотира традициите, ритуалите и умерената консумация на пиво като част от съвременната бирена култура и модерен стил на живот.