КАКВО СЪДЪРЖА БИРАТА – ГОРДЕЕМ СЕ, ЧЕ СМЕ ПРОЗРАЧНИ

Саморегулаторно предложение за доброволното етикетиране на алкохолните напитки със списък на съставките, енергийната и хранителна стойност внесоха в ЕК европейските организации на производителите на бира, сайдер, вино, спиртни напитки. Всеки сектор е представил на Комисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис  приложение с индивидуалните инициативи, които предприема и плана за действие.

Под мотото "Гордеем се, че сме прозрачни" Пивоварите на Европа  декларират, че като саморегулация на етикетите на опаковките на бира задължително присъства списъкът на съставките (малц, ечемик, хмел, вода) енергийната стойност за 100 мл. пиво. Останалите 6 компонента на хранителната стойност (мазнини/наситени, въглехидрати/захари,  белтък и сол) се посочват или върху етикета на опаковката, или на дигитална платформа. Към момента в страните от ЕС вече на 70% от бирените опаковки има информация за съставките, а на 40% - на енергийната и хранителна стойност.  Обичайно 100 милилтра бира с alc. 5% vol. съдържа 42 ксаl, мазнини 0 g., въглехидрати 3 g., белтък 0,5 g. и сол 0,01 g.

Членовете на Съюза на пивоварите в България с а едни от лидерите в ЕС, които вече изпълняват тази саморегулация. Търговските опаковки на всички произвеждани от тях бири вече имат списък на съставките и енергийна стойност. Информацията за останалите 6 хранителни компонента е посочена директно или с линк за дигитална информация.

За повече информация: Final beer Ingredients, .pdf, 0.3 Mb