Представители на Съюза на пивоварите участваха в Октобърфест

Представители на пивоварите от малки и големи европейски държави, които членуват в организацията „Пивоварите на Европа“, се събраха на работна среща в Мюнхен и  като специални гости на баварските си колеги не пропуснаха да посетят най-големия празник на бирата – Октобърфест.

Празникът, който от столетия е едно нестихващо тържество на пивото и общуването, отново даде възможност на всички фенове да опитат различни разновидности от кехлибарената напитка - от класическо пиво до отделните специални видове. От 16 септември до 3 октомври производителите имаха възможност да демонстрират изкуството на пивоваренето, европейските бирени традиции и култура.

„Мащабът на фестивала е повече от впечатляващ, а цялостната организация - до най-малкия детайл - безупречна“, коментира Ивана Радомирова – изпълнителен директор на Съюза на пивоварите у нас, която беше и българският представител в  европейския форум.

СПБ на ОктоберфестИнтересен е и фактът, че сред 29-те члена на международното сдружение „Пивоварите на Европа“ повече от една трета от лидерите на националните пивоварни асоциации са жени - 10. В тази статистика изпъкват страните от Централна и Източна Европа като Чехия, Австрия, Словения, Хърватия, България, Румъния и Словакия, както и държавите от северните части на континента - Финландия, Швеция и Англия.

Така както баварките си обличат празнични носии по случай бирения фестивал, така и посланичките на европейските пивовари решиха да дефилират с традиционни облекла от всяка една държава, която представляват. Това безспорно предизвика невероятен интерес и спонтанни фотосесии от посетителите.

По данни на организаторите на Октобърфест 18-ото издание на празника на бирата отчете голяма посещаемост, разнообразни забавления и много високо ниво на сигурност. 6.2 милиона души посетиха фестивала, което е с 600 000 повече от миналата година. По време на събитието бяха изпити около 7.5 милиона литра бира, добре подкрепени от традиционните баварски мезета. Настроението на посетителите винаги беше на висок градус благодарение на музикалните и танцовите изпълнения.