Шеф Андре Токев показа перфектната хармония на бира с гурме

Членовете на Съюза на пивоварите с доброволен ангажимент за хранителна информация за пивото

Вчера на изискано гурме събитие в ресторант „Грозд“, организирано от Съюза на пивоварите в България, шеф Андре Токев сподели някои от тайните за успешното съчетаване на ястия с различни видове пиво за перфектно вкусово усещане и балансиран начин на хранене. Тематиката на събитието е свързана с въвеждането на доброволния ангажимент на пивоварите да предоставят хранителна информация и калорийно съдържание за бирите, произвеждани от членовете на СПБ. Всяка от компаниите вече е публикувала тази информация на своя сайт, а до края на следващата година всички ще я обявяват и върху опаковките на продуктите си.

Съчетаването на пиво с храна, освен вкусова има и чисто практическа полза за балансираното хранене и активния начин на живот. Бирата не е с висока калорийна стойност и това я прави добър избор при комбинацията с различни храни, още повече, че в световен мащаб се нарежда като третата най-консумирана напитка след водата и чая. По данни на СБП в 100 мл светло пиво има между 43-45 калории, в тъмната бира има около 48-52 kcal (калории), вайс пивото има 45, а червеното – 51 калории. Безалкохолната бира съдържа между 18 и 23 калории на 100 мл. Пивото няма мазнини и сол и съдържанието на въглехидрати е 1-2 гр.

Съчетаване на пиво с гурмеПознат факт е, че пивото  изостря сетивата за още по-интензивно възприемане на вкусовите качества, и именно за това то е едно от най-подходящите допълнения за почти всички ястия. Шеф Токев, представи светла, вайс, червена и тъмна бира в хармонична комбинация с подбрано четири степенно меню. Като човек с баварско потекло той има специално отношение към пивото – „Технологията на производство на пиво е много специфична, сложна и изисква високи умения, а като кулинар аз високо оценявам това. В Германия това е питие, на което се отдава голям респект – и като процес на производство и като важна част от социалния живот. Считам, че отношението на българите към бирата е същото.” Според шеф Токев има няколко фактора, които трябва да следваме за успешно съчетаване на бира с храна и те са интензитет, хармония, контраст и баланс. Основните съвети, които той споделя са, че  по-леките ястия се допълват най-добре със свежия вкус на светлите бири, докато по-тежките блюда с повече подправки изискват по-силно, плътно и с богати нюанси пиво. Хармоничното възприемане на ястията с пиво може да се постигне както  на базата на общ елемент – вкус, съставка, аромат, така и като се подчертае специфичен контраст, който дава перфектно вкусово изживяване.

Андре ТокевПо време на събитието Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, специално подчерта, че доброволното предоставяне на информация за съставките, енергийната стойност и хранителните вещества на бирите, произвеждани от членовете на Съюза е важен принос на пивоварния сектор у нас за правилното информиране на потребителите. Няма законово изискване за това, както е при другите храни, но решението е в синхрон с общоевропейските инициативи на пивоварния сектор за отговорната консумация на бира.   В международно проучване на GFK за необходимостта от такъв вид информация за пивото, 72% от респондентите приветстват възможността информацията за калориите и хранителното съдържание на бирите да се посочва от пивопроизводителите и оценяват този подход като важен за консуматорите.

Данните от друго проучване в ЕС, което включва и България показват, че бирената категория и пивоварният бранш у нас са с изключително висок рейтинг на одобрение.  Резултатите потвърждават, че българите харесват пенливата напитка, най-високо оценяват вкуса и качество на пивото и го приемат като част от социалния си живот и контакти.