Съюзът на пивоварите празнува три юбилея на пивоварната индустрия в България

На официалната вечеря присъстваха принцът на Бавария, български политици и представители на бизнеса

Съюзът на пивоваритe в България (СПБ) отбеляза с елегантен бизнес коктейл три юбилея, свързани с пивопроизводството у нас – 135 години българска пивоварна индустрия, 60 години българска пивоварна наука и 25 години Съюз на пивоварите в България. В навечерието на професионалния празник на бранша – Илинден, бе открита и фотоизложба в центъра на София, която представя „Пътят на българското пиво“.

Домакини на събитието бяха Владимир Иванов – председател на Управителния съвет на СПБ, Ивана Радомирова - изпълнителен директор на СПБ и член на УС и изпълнителните директори на пивоварните компании, членове на сдружението.

Празник на пивоварите 2016Специални гости на празничната вечеря бяха Н.В. принц Луитполд фон Байерн, наследникът на  баварските крале, чиито праотци са инициирали и въвели Закона за чистота на пивото точно преди 500 г., както и генералният секретар на Пивоварите на Европа Пиер-Оливие Бержерон, придружен от Ян де Грейв – директор комуникации на организацията.

Събитието уважиха също министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на икономиката Божидар Лукарски и омбудсманът Мая Манолова, посланиците на Кралство Дания и Чехия, представители на дипломатически мисии, много партньори и приятели на пивото. Официалните гости отправиха своите поздравления по повод годишнините и подчертаха в приветствията си положителния принос на пивоварния бранш в икономически и социален аспект.

Празник на пивоварите 2016„Отбелязваме три забележителни годишнини за традициите, които българските пивовари са наложили у нас. Значителният принос на пивоварите към бюджета на държавата и постигнатите резултати не биха били на това ниво без високия професионализъм,всеотдайност и лична ангажираност на всеки един от вас. Тези годишнини са както повод за равносметка, така и за изграждане на визия за бъдещето за развитието на сектора. А това е визия, базирана на производствени иновации и технологически модернизации. Като министерство на икономиката ние сме ваш партньор, на когото може да разчитате във всяка крачка от превръщането на тази визия в реалност.“, заяви в поздравлението си министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Празник на пивоварите 2016

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева приветства организацията на българските пивовари, представляваща както бирените компании, така и производителите на малц и хмел в страната. Тя подчерта високата организираност на бранша,добрите производствени и корпоративни практики и безупречното качество на произвежданото у нас пиво. Министър Танева изрази убедеността си, че в диалог и сътрудничество отговорният  бизнес и Министерството на земеделието и храните имат общата мисия да създават благоприятен климат за развитието на българската хранително вкусова промишленост и в същото време да защитят правата на потребителите. Като доказателство за продуктивността и ролята на този подход и грижа бе псочен наскоро създаденият от широка работна група проект на Закон за храните.

Водещата и журналист Поли Златарева прочете специални поздравителни адреси към СПБ и пивоварния сектор от президента на Републиката Росен Плевнелиев и от министър-председателя Бойко Борисов.

Празник на пивоварите 2016Сред близо 150-те гости на празничната вечер бяха още Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара, Димитър Манолов - президент на КТ „Подкрепа“, народни представители, видни учени, както и много колеги от бизнес средите.
Юбилейната година се отбелязва и с ретроспективна изложба, която ни води по пътя на българското пиво. В нея са включени интересни архивни кадри и кратки текстове, проследяващи производствения процес, развитието на основните пивопроизводители, ключови моменти и събития за бранша през последните десетилетия.
Любителите на пенливата напитка, може да се насладят на любопитните фотографии на „Пътят на българското пиво“ в градинката на „Кристал“ срещу Военния клуб до края на месеца.