Ново изследване показва съдържанието на калории в бирата

Специално изследване за определяне на хранителната стойност на бирата показва, че средната енергийна стойност на пивото е 50,7 кcal на 100 гр (милилитра). Хранителните (енергийни) показатели на пенливата напитка се изчисляват въз основа на сумата от калорийната стойност на съставките на бирата – белтъци, мазнини, въглехидрати и алкохол.

Тъй като пивото е със сравнително ниско алкохолно съдържание (около 4,5% Об.) съвсем естествено то има и по-малко калории, отколкото останалите алкохолни питиета.. Съдържанието на калории в бирата е едно от най-ниските в сравнение с редица други храни и напитки. За едно стандартно питие от 330 милилитра това означава около 167 калории, а за 1 бира от 0,5 литра - 253,5 кcal С най-малко калории е безалкохолното пиво - едва 25 kcal, което се дължи на отсъствието на алкохол в него. С приблизително 43 калории на 100 милилитра са бирените миксове тип радлер, които са смес от традиционно пиво и плодов сок. Според получените от изследването резултати с най-висока енергийна стойност е тъмното пиво, като причина за това са относително по-високите му нива на алкохол (около 5,9% Об.) и на сухо вещество (градус Плато), което го прави предпочитано през студените месеци на годината.

Тези данни се подкрепят от специално изследване на Съюза на пивоварите върху енергийната стойност на 10 марки бира, произведена в България. Анализите са извършени в периода юни-юли 2014 г. от Национален център по обществено здраве и анализи (изпитвателен център „Здраве”) и Център по биология на храните. Показателите и методите за изпитване са съгласно Наредба №3 на МЗ, БДС EN 1135:2000, БДС 10187:1979, Analytical Biochemistry (метод на Bradford), BSA стандарт.

Получените от изследването резултати потвърждават, че белтъците и мазнините в бирата са в минимални количества. Средната стойност за белтъците е 11,6 милиграма/100 гр, а за мазнините - 16,8 милиграма/100 гр. Заедно те формират под 1% от общото енергийно (хранително) съдържание на пивото, което е пренебрежимо малък дял.

Малко българи обаче са наясно с факта, че няма опасност от напълняване при умерена консумация на бира. Това показва национално представително проучване на агенция IPSOS България, проведено сред граждани на възраст между 18 и 69 години от 9 региона в страната. Само 6% от анкетираните знаят, че пивото е напитка със сравнително ниско съдържание на калории и не води до напълняване при умерена консумация. Резултатите от анализа за хранителната стойност на бирата ясно оборват мита, че пивото води до т.нар. бирено коремче, тъй като бирата не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари. Редица научни изследвания от последните години сочат, че коремчето се появява заради приемане на висококалорични и богати на мазнини храни.

Проучването на агенция IPSOS България показва също, че 37% от анкетираните лица определят умерената консумация на бира като съвместима със здравословния начин на живот, а при активните почитатели на пивото (които пият бира поне веднъж седмично) това мнение споделят 47%. Българинът остава голям почитател на бирата, като според същото проучване пивото продължава да е най-консумираната лятна напитка у нас след водата и газираните безалкохолни напитки. 42% от всички запитани определят пивото като най-подходящото за тях питие, а сред жените този процент е 25.

Данните показват, че през лятото бира се пие средно 2-3 пъти седмично, като съвсем естествено потреблението се е повишило в сравнение със зимния период. Най-лоялните почитатели на пивото са мъжете, които и през това лято консумират бира 2 пъти по-често в сравнение с представителките на нежния пол. Жените, от своя страна, са утолявали жаждата си с кехлибарената напитка средно 5 пъти в месеца. 41% от анкетираните в проучването лица възприемат иновативните предложения на категорията – бирените миксове, като най-модерната напитка в сравнение с всички останали.