Превантивна програма на Съюза на пивоварите привлича стотици участници

Българските пивовари  с  публичен отчет за кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат”

Като част от политиките си за социална отговорност Съюзът на пивоварите в България (СПБ) реализира дългосрочна програма за превенция употребата на алкохол от лица под 18 години под мотото Спортът е по-добрият начин децата да пораснат. Родители, вие можете да повлияете. Целта на кампанията е да се организират и популяризират инициативи за насърчаване на семейния спорт и подобряване на обществената среда като превантивен подход тийнейджърите да не експериментират с алкохол. Програмата на СПБ се осъществява със 100% собствено финансиране, осигурено от пивоварните компании в страната.

От м. март 2013 кампанията е под мониторинга на Европейската комисия като доброволен ангажимент на българските пивовари към общоевропейската платформа Форум за алкохол и здраве. Следвайки практиките си за публичност и прозрачност на осъществяваните обществено полезни инициативи, Съюзът на пивоварите представи на сайта си www.pivovari.com подробен отчет за развитието на програмата.

Отчетите на Съюза и на партньорските организации показват, че през 2013 г. в кампанията Спортът е по-добрият начин децата да пораснат са се включили над 1900 участника. Според национално представително проучване на Ипсос България през м. юни 16% от пълнолетното население на страната знае за инициативата. Това означава, че посланието Спортът е по-добрият начин децата да пораснат е достигнало до повече от 920 000 българи. В рамките на кампанията са разпространени 10 000 информационни брошури и стотици награди за най-активните участници. За насърчаване на масовия спорт Съюзът на пивоварите продължава да дарява средства за подпомагане дейността на спортни клубове и организации, поддържане на общински спортни площадки и провеждане на събития и експертни консултации, насочени към предотвратяване злоупотребата с алкохол.

През 2013 г. в периода май-ноември, всеки вторник Съюзът на пивоварите е организирал безплатно за всички желаещи спортни тренировки за начинаещи и напреднали. За целта пивоварите са осигурили терени и професионални инструктори по волейбол, изправителна гимнастика, капоейра, кунгфу, баскетбол и зумба.

„За да разнообразним възможностите за физическо възпитание и спорт за малки и големи, акцент в кампанията бяха и някои специални инициативи - турнирът по минифутбол за родители и деца, включването ни в събития за масов спорт на нашите партньори Софийска община и Министерство на младежта и спорта, спортни прояви с популярни лица на българския спорт като волейболиста Евгени Иванов (Пушката) и шефа на Българската федерация по баскетбол - Георги Глушков.”, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите.  „Важно е да подчертая, че добавената стойност от тези инициативи се генерира и от партньорите ни от Дневния център за деца, юноши и родители към ПИЦ, София и  НПО „Солидарност”. Техните екипи от психолози и социални работници осигуряваха професионални консултации по темите за алкохола, практиките за превенция, проблемите, свързани с израстването на тийнейджърите.”

С решение на Управителния съвет и на Общото събрание на Съюза на пивоварите, превантивната програма „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат. Родители, вие можете да повлияете” продължава и през 2014 г. Летящият старт на новите инициативи ще бъде даден през м. май, като за първи път тази година много дейности по кампанията ще бъдат реализирани не само в София, но и в други градове в страната. От Съюза на пивоварите отново обещават много приятни емоции на спортния терен, награди за най-активните семейства, както и нови формати в партньорствата и инициативите за споделяне на солидарността в името на по-добрата среда, в която заслужават да растат нашите деца.