Тъмна бира, кулинарни състезания и новостите в пивоварния сектор бяха акцентите на традиционния Есенен бирен салон

България е на 13 място в ЕС по продажба на пиво с 5, 4 млн. хектолитра

Есенен бирен салонНа 13 ноември 2013 г. в Гранд хотел София се проведе петият Есенен бирен салон, организиран от Съюза на пивоварите в България. За пореден път дипломати, представители на държавните институции, научните среди, бизнеса, медиите и именити приятели на бирата се събраха, за да отпразнуват началото на новия сезон на тъмното пиво.

Есенен бирен салонВладимир Иванов, член на УС на Съюза на пивоварите в България, приветства гостите и коментира развитието на сектора в България спрямо другите страни от ЕС: „През 2012 г. в България са произведени близо 5 милиона хектолитра пиво, което ни поставя на 16-то място в страните от ЕС по производство на бира. На първо място е Германия с 94,6 млн. хектолитра. По отношение на консумацията на бира на глава от населението сме на 14 позиция. С най-висока консумация е Чехия със 148 л., следвана от Австрия – 108 л. и Германия – 107 л. По продажби на пиво България е на 13 място с 5,4 млн. хектолитра. Нарастващият обем на вносните марки бира и увеличеният брой чужди туристи повишават консумацията на пиво в страната. Лидер по продажби на бира отново е Германия с 86 млн. хектолитра, следвана от Великобритания и Полша.”

Гостите на събитието бяха запознати и с качествата на тъмната бира, при която за разлика от светлото пиво, малцът се препича, а естествените захари започват да се карамелизират. Именно това води до естествения тъмен цвят и аромата на кафе, леката сладост и плътния, ясно изразен малцов вкус. Не е за пренебрегване и фактът, че според много научни изследвания тъмното пиво е с широк комплекс от биологично активни естествени вещества и съдържа два пъти повече антиоксиданти от светлата бира. При умерена консумация тези качества на тъмното пиво го правят особено подходящо за балансирания режим на хранене през зимните месеци.

Есенен бирен салонТемпературата, при която характерът на тъмното пиво се усеща най-пълно, е 10 – 12 градуса. Приятният карамелен вкус и по-голямата плътност на тъмната бира я правят изключително ценна и екстравагантна съставка в кулинарията. Според познавачите и следвайки традициите на типичните „бирени” държави като Белгия например, една от най-уникалните и изискани комбинации е тъмно пиво да се дегустира с шоколад.

Есенен бирен салонОригинален и забавен акцент на Есенния бирен салон беше организираното кулинарно състезание, в което взеха участие гости на събитието. Те бяха разделени на два отбора, Шумери и Вавилони, според имената на древните народи, които първи са приготвяли пиво. Участниците проявиха невероятна креативност и подготвиха ястия с мус от бира с патешки дроб, мус от бира с фреш от грейпфрут, зелени подправки, хамон иберико, нахут, печени чушки, маслини, хумус, свинско бон филе, пилешко филе, сушени плодове, синьо сирене, сметана. И всичко това върху хлебни канапета, замесени с пиво. Така традиционният и „течният” хляб се сляха. Победителите получиха специален сертификат за майстор на бирения вкус, а гостите нямаха търпение да пробват рецептите в домашна обстановка.

Допълнителна информация:

През 2012 г. в България са произведени 4 992 3000 хектолитра пиво. Според данни на Националния статистически институт вносът на пиво (включително от страните на ЕС) е 423 812 хл., а износът – 92 794 хл. Членовете на Съюза на пивоварите са реализирали в страната 5 084 000 хл. бира. През 2012 у нас консумацията на бира на глава от населението е 73 литра.
Българските производители предлагат на пазара над 12 марки тъмно пиво. Заедно с марките  светло пиво и бирените миксове портфолиото на пивоварните компании включва повече от 80 асортимента бира.Национално представително проучване на IPSOS България за 2013 г. отчита, че през есента българите пият бира средно по 8 пъти месечно. През есенния сезон 53 % от пълнолетните българи консумират пенливото питие поне веднъж седмично, а 10 % от тях -  поне веднъж дневно.