Бирата е третата най-предпочитана напитка през лятото

Бета-глюканите в пивото понижават нивата на холестерола

Бирата е най-предпочитаната напитка през лятото след водата и газираните безалкохолни напитки според национално представително проучване на IPSOS България. Изследването е проведено това лято сред граждани на възраст между 18 и 69 години от регионите София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Монтана.

Данните от изследването сочат, че през топлите месеци 59 % от пълнолетните граждани са консумирали бира поне веднъж седмично. Най-активните почитатели на пивото са на възраст между 40 и 49 години, следвани от категорията 30-39-годишни, а най-рядко консумират бира младите хора на възраст между 18 и 20 години.
През летния сезон българите пият бира средно по десет пъти месечно, като мъжете консумират кехлибарената напитка два пъти и половина по-често, отколкото жените.

Най-запалените бираджии са от Монтана и Русе – те пият бира в жегите средно по 12 пъти на месец.

Едни от най-сериозните почитатели на кехлибарената течност са ценителите на хубавата храна. 64% от консуматорите на бира смятат че тя е подходяща за съчетаване с храна и я използват при приготвяне на ястия.

Поради качеството на натуралните си съставки е съвсем естествено пивото да се търси често през лятото. Известно е, че то успешно хидратира организма. От друга страна бета-глюканите в него, които произхождат от малца и пивните дрожди, подобряват контрола на глюкозата в кръвта, повишават стомашно-чревния вискозитет и способстват за намаляване на теглото, защото повишават метаболизма на липидите. Бета-глюканите представляват разтворими форми на растителни влакнини, които понижават нивата на лошия холестерол и подпомагат намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания. Не на последно място бета-глюканите стимулират имунната система, предотвратяват инфекции, предпазват организма от токсините на околната среда и от туморни образувания.

Според редица научни изследвания бирата може да задоволи от 10 % до 30 % от дневните нужди от растителни влакнини. Ето защо умерената консумация на пиво, съдържащо бета-глюкани в богатия си състав, може да се счита за част от здравословното хранене. Изследването на IPSOS България сочи, че 36 % от потребителите на пиво у нас са запознати с факта, че при отговорна употреба то може да бъде част от съвременния природосъобразен и здравословен начин на живот.

Пивото се произвежда от вода, малц, хмел и пивни дрожди (бирена мая). За умерена консумация се приема до един литър бира за мъжете и до 600 мл за жените пет пъти в седмицата.