Стартира второто издание Спортът е по-добрият начин децата да пораснат

626 000 души от пълнолетното население на страната знаят за инициативата

София, 23 април 2013 г. Днес на специално събитие в пресцентър „България” на Националния стадион „Васил Левски” бе даден стартът на тазгодишното издание на кампанията Спортът е по-добрият начин децата да пораснат, организирана от Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Инициативата е част от програмата за социална отговорност на Съюза на пивоварите за превенция употребата на алкохол от лица под 18 години. Партньори на кампанията са Министерство на физическото възпитание и спорта, Министерство на труда и социалната политика, Столична община, Дневният консултативен център за юноши и родители към ПИЦ-София, Асоциация „Солидарност”, спортни сдружения и клубове.

Участници в пресконференцията бяха Иван Ценов, заместник-министър на физическото възпитание и спорта, д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на София, Белчо Горанов, генерален секретар на БОК, представители на Министерство на труда и социалната политика, генералните директори на пивоварните компании. Сред специалните участници в събитието бяха емблематичните лица на българския спорт – Георги Глушков, Председател на федерацията по баскетбол и Евгени Иванов (Пушката), състезавал се в националния отбор на България по волейбол.

Драган Радивоевич, председател на УС на Съюза на пивоварите откри пресконференцията с думите: „ Присъстващите днес тук известни спортисти и треньори, ние приемаме като посланици на нашата кампания. Основната цел на кампанията е да предложи алтернатива и спортни занимания за цялото семейство, така че децата, заедно със своите родители, да спортуват. Вярваме, че чрез създадените партньорства с държавните и общински институции, неправителствените организации и спортните среди с общи усилия ще затвърдим кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат” в една обща по-мащабна и значима кауза.”

Иван Ценов сподели: „За нас е чест за втора поредна година да сме част от инициативата. Благодаря на Съюза на пивоварите, който с кампанията Спортът е по-добрият начин децата да пораснат подпомага развитието на масовия спорт и здравословния начин на живот. Резултатите от кампанията показват, че това е правилният подход за създаване на потребност сред децата и семействата да спортуват. Ние всички – родители, институции, общество, имаме роля в този процес.”

Пълна подкрепа към кампанията изрази и д-р Тодор Чобанов, който отбеляза, че Столична община като партньор и радетел за развитието на масовия спорт ще продължи да оказва съдействие при организирането на различните събития и спортни прояви на кампанията.

Общо 1300 човека миналата година са се включили в инициираните от СПБ дейности. Национално представително проучване на Ипсос България показва, че 12% от пълнолетното население на страната знае за инициативата. Най-висока информираност е постигната в София – 25%.

През тази година Съюзът на пивоварите организира кампанията в много по-голям мащаб. Тя ще обхваща периода май-ноември, като целта е да се предлагат разнообразни спортни прояви и да се привлекат много участници с „вход свободен”. По време на часовете за спорт организаторите осигуряват терени и професионални инструктори за различните физкултурни занимания. Ще продължат и даренията на Съюза на пивоварите за поддържане на общински спортни площадки и за подпомагане дейностите на консултативните организации за превенция.

В периода май-ноември всеки вторник ще бъдат организирани безплатни занимания и тренировки за начинаещи и напреднали при следния график:

  • Волейбол – месец май, всеки вторник от 17:30 до 20:30 часа в спортна зала „Триадица”, София и през м. юни от 19:00 до 20:30 ч. на същото място.
  • Изправителна гимнастика – месец юни, всеки вторник от 17:30 до 19:00 ч. в спортна зала „Триадица”, София.
  • Капоейра и кунгфу – юли и август, всеки вторник от 19 до 21 ч. в кв. Иван Вазов, ул. Димитър Манов №18, София.
  • Баскетбол – септември-октомври, Национален стадион „Васил Левски” и залата за баскетбол на ЦСКА в Борисовата градина, София.
  • Зумба – месец ноември, всеки вторник от 17.30 до 18.30 ч. в спортна зала „Ем Ви Джей” в „Зимния дворец”, кв. Студентски град, гр. София

През м. юни и юли в рамките на Спортът е по-добрият начин децата да пораснат ще бъдат организирани дни на отворените врати на Детската академия по футбол (ДАФ), състезания по стрийт бол и съпътстваща спортна анимация.
Повече информация за кампанията може да намерите на сайта: www.pivovari.com и на телефон 0885 05 69 23.