Певицата Миленита стана посланик на тъмната бира на традиционния Есенен бирен салон

На 28 ноември 2012 г. в Гранд хотел София се проведе четвъртият Есенен бирен салон, организиран от Съюза на пивоварите в България. За пореден път медии, дипломати, представители на държавните институции, научните среди, бизнеса и именити приятели на бирата се събраха, за да отпразнуват началото на новия сезон на тъмната бира.

Александър Грънчаров, председател на Съюза на пивоварите в България, приветства гостите и коментира тенденциите в сектора: „През 2011 г. в България са произведени 4,82 милиона хектолитра пиво, което ни поставя на 16-то място в страните от ЕС. По отношение на консумацията на бира на глава от населението в ЕС сме на 18 позиция, а по продажби на пиво сме на 14 място. По данни на Пивоварите на Европа общо в страните от ЕС са произведени 377.5 милиона хектолитра бира. Европейските консуматори могат да избират между близо 120 вида пиво и 40 000 местни и международни марки.”

„За нас най-важен е българският потребител. И този зимен сезон нашето специално предложение е тъмната бира с характерните за нея плътност и наситен вкус. Все повече консуматори оценяват високите качества на тъмното пиво и често типичните „бираджии” го предпочитат и през летните месеци. Пивоварните компании, членуващи в Съюза на пивоварите в България, произвеждат 8 марки тъмно пиво”, продължи в обръщението си г-н Грънчаров.

Водещият на програмата – журналистът Иван Върбанов, запозна гостите с качествата на тъмната бира. За тъмната напитка са присъщи ароматни кафеени нотки, лека карамелена сладост и плътен, ясно изразен малцов вкус. Любителите на бирата имаха възможността да научат и малко повече за ритуалите около дегустацията на тъмната бира. Така например, за да се насладим най-пълно на качествата й, тя трябва да е изстудена до 9 градуса. За да усетим засилващия се букет и наситеността на аромата й, най-добре е да я дегустираме в овална чаша, леко извита към върха.

За това как да приемаме тъмната бира като истински ценители разказа и радио водещият, бирен колекционер и автор на книгата „Езикът на бирата” – Людмил Фотев. Той подчерта, че напитката е особено подходяща през зимните месеци именно заради нейните качества – плътност, аромат и по-богат вкус. Специално подбраните нюанси на тъмното пиво отлично се съчетават с традиционните ни зимни ястия. Първия тост за новия сезон произнесе артистичният посланик на тъмната бира – Миленита. „Тъмната бира за мен е по-женствена, по-чувствена, по-близка до мен самата. Наздраве за красотата на тъмната бира. Красота, която те кара да се влюбваш всеки ден по малко, да бъдеш по-вдъхновен и да се чувстваш щастлив да я споделиш с приятели”, заяви певицата преди първата наздравица.
Тъй като пивото е част от атмосферата на зимните празници, на събитието бяха представени най-популярните празнични бирени предложения. Гостите имаха също така възможността ексклузивно да разгледат колекцията от коледни капачки на различни марки коледно пиво на Людмил Фотев.

За бирения пазар в България

През 2011 г. консумацията на пиво в страната отбелязва скромен ръст спрямо предните две години и достига 5,1 милиона хектолитра. Все по-силна е преориентацията на продажбите от така наречения „студен“ пазар (HоRеCа – в заведения, извън дома) към „топъл“ пазар, което силно намалява добавената стойност за индустрията.  Делът на продажбите през магазините достигна 74 на сто от обема на бирения пазар. Тази тенденция се наблюдава и в останалите страни от ЕС, което буди сериозни безпокойства и се отразява на генерираните от пивоварната индустрия работни места и приходи. Миналата година страната ни е изнесла 111 000 хектолитра бира, вносът е 296 000 хектолитра. Пивоварният сектор в България  осигурява 2400 работни места.