Представително проучване пита потребителите за качествата на бирата

55 % от пълнолетните граждани консумират бира поне веднъж седмично

Повишава се информираността и разпознаваемостта на качествата на пивото от българския консуматор. Това показва национално представително проучване на IPSOS България, реализирано през м. септември тази година сред граждани на възраст между 18 и 69 години от регионите София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Монтана.

Получените резултати показват, че 20 % от анкетираните разпознават бирата като натурален продукт, съдържащ изцяло естествени съставки – малц, хмел, бирена мая и вода. 34 % от консуматорите, които пият бира поне веднъж седмично, определят пивото като продукт с високо качество, а 43 % считат, че при умерена консумация бирата е част от здравословния начин на живот и хранене. 66 % от редовните консуматори на бира считат, че кехлибарената напитка се съчетава добре с храни и се използва като важен елемент в кулинарията.
Проучването на IPSOS отчита, че през м. септември тази година 55 % от анкетираните са консумирали бира поне веднъж седмично, като средната консумация при мъжете е 3.1 пъти седмично, а при жените – веднъж седмично. Изследването проследява и каква е честотата на месечна консумация на пиво през м.септември сред пълнолетното население в деветте града. По този показател морските региони Варна и Бургас се намират в челната тройка заедно с Плевен. За сравнение Бургас беше на първо място по честота на консумация на бира и през месец юни.

Проучването на IPSOS показва, че в разгара на летния сезон пълнолетните българи пият бира средно 10 пъти месечно, а през м. септември – средно 8 пъти. Според маркетолози от бранша, през лятото голяма популярност, особено сред консуматорите на възраст 20 – 38 години, са имали новите за нашия пазар бирени миксове - комбинация от фруктов сок и пиво. Около 7% от обемите, реализирани през горещите месеци, са именно този тип бири.
„В България биреният пазар има потенциал да расте. Консумацията на пивото заема 32% от общия пазар на алкохолни напитки в страната (измерен в % чист алкохол). По този индикатор сме на 22 място в страните от ЕС. Вярвам, че високото качество на българската бира и разширяващото се всеки сезон портфолио на пивоварните компании с нови производства и асортименти е печеливш подход за преодоляване на негативите от икономическата криза. В тази връзка през зимните месеци продажбите на вече традиционните за сезона тъмни бири е вероятно да достигнат 10-12% и категорията като цяло да има ръст. Още повече, че консуматорите вече познават този тип пиво и го търсят заради специфичните му и подходящи за сезона характеристики.” - коментира Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза на пивоварите в България.