ЗУМБА, КАПОЕЙРА И КУНГ-ФУ В „СЕДМИЦАТА НА СПОРТА”

Инициативата под наслов „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат” е по идея на Съюза на пивоварите в България

Спортна СофияСъс завладяваща демонстрация на популярния напоследък зумба танц, обединяващ аеробика, фитнес и танцувални стъпки, в комплекс „Спортна София” в столичната Борисова градина, бе обявен стартът на кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“, организирана от Съюза на пивоварите.

Партньори на инициативата са Министерство на физическото възпитание и спорта, Дневният център за деца, юноши и родители към ПИЦ-София, Асоциация „Солидарност” и общински институции.

Иван Ценов, зам.-министър на физическото възпитание и спорта, сподели:

„Благодаря на всички институции и неправителствени организации, които се включиха в тази иницитива. За нас също е чест да сме част от нея. Благодаря специално на Съюза на пивоварите, че повярваха, че спортът е най-добрият начин децата да порастнат. Пожелавам успех и дано това да се превърне в традиция.”

Тодор Чобанов, заместник кмет на Столична община също приветства кампанията със специално обръщение от кмета Йорданка Фандъкова:

„Спортът и спортните дейности са важни не само за физическите качества на децата и на тяхното израстване, но и формират характер, създават трайни умения и концентрация, формират личността. Благодарение на тази кампания ние даваме възможност на повече деца и младежи да намерят това предпочитано спортно занимание, което ще ги развива като личности и ще им осигури едно щастливо детство.”

Официални гости на събитието бяха представители на Софийска община и държавни институции, генералните директори на пивоварните компании в България, както и известни спортисти и треньори - Георги Глушков - оглавяващ Българската федерация по баскетбол, Евгени Иванов и Светлозар Иванов – състезавали се в националния отбор на България по волейбол, Надежда Алексиева – национален състезател по биатлон.

„Силно се надяваме кампанията да е успешна, тъй като спортът възпитава най-доброто у всеки човек, учи го на отговорност и грижа към другите. Вярваме, че тази инициатива ще срещне силна подкрепа и посланието ни Спортът е по-добрият начин децата да пораснат ще мотивира много семейства да превърнат здравословния начин на живот в кауза.”, коментира председателят на Съюза на пивоварите в България Александър Грънчаров.

Спортна СофияНастроението видимо се вдигна, когато много от присъстващите взеха участие в спортните анимации, а за награда получиха атрактивни награди и положителни емоции.  Още в първия ден на спортната седмица много желаещи вече се възползват от предлаганите възможности. Интересът е най-голям за часовете в късния следобед.

„Седмицата на спорта“ се провежда в дните от 2 до 8 юли 2012 г. в комплекс Спортна София. През този период, всеки ден от 10 до 13 ч и от 17 до 20 ч, според реда на записване на желаещите и капацитета на терените, ще могат безплатно да се използват тенис масите, зоната за петанк и едно мултифункционално игрище. На 3 и 4 юли, от 18 ч е предвидена демонстрация по капоейра (бойно изкуство под формата на танц, произхождащо от Бразилия). На 5 юли, отново от 18 ч, преподаватели от Кунг-Фу центъра ще демонстрират този вид бойно изкуство и всички, които желаят ще могат да получат безплатен урок. Всеки ден, през периода на кампанията, ще има професионални консултации и демо участия, подкрепящи здравословния начин на живот на цялото семейство. Като допълнителни дейности по кампанията са включени и грижите на Съюза на пивоварите към пет общински спортни площадки в София.

Съюзът на пивоварите в България е силно мотивиран с подкрепата на Министерството на физическото възпитание и спорта и общинските институции да превърне кампанията Спортът е по-добрият начин децата да пораснат в дългосрочна програма за превенция.

От три години в сътрудничество с Дневния консултативен център за деца, юноши и родители към ПИЦ-София и НПО Солидарност Съюзът на пивоварите реализира образователната кампания „Родители, разговаряйте с детето си за алкохола». Тази година инициативата включва нови дейности и партньори, обединени от мотото Спортът е по-добрият начин децата да пораснат. Целта е да се акцентира на спорта и спортните занимания за цялото семейство.