Шеф Ради Стамболов стана посланик на светлата бира на традиционния Пролетен бирен салон

Акцентът на събитието тази година беше „Бира и гурме”

На 15 май 2012 г., в Гранд хотел София, се проведе четвъртият Пролетен бирен салон, организиран от Съюза на пивоварите в България. За пореден път медии, дипломати, представители на държавните институции, научните среди, бизнеса и именити приятели на бирата се събраха, за да отпразнуват старта на летния пивоварен сезон. За първа година организаторите решиха да почетат бирената култура със специален гурме ритуал.

Шеф Ради СтамболовПосланик на българската светла бира стана шеф Ради Стамболов, който със своите кулинарни произведения е очаровал 13 президенти на различни страни и е част от журито на първото кулинарно телевизионно риалити в България. На събитието на пивоварите снощи, пред очите на гостите той приготви бирени коктейли с пресни цитруси, хайвер от бира и много други бирени гурме изкушения. Ради вдигна и първия тост за вечерта: „За мен е чест да бъда посланик на светлата бира. Като кулинар винаги съм уважавал вкусовите качества на пивото, а като ценител просто му се наслаждавам. Харесвам традициите и отношението към живота, които се асоциират с бирата. Затова нека заедно посрещнем новия сезон, в който ще се наслаждаваме на нея, кехлибарената, родната, жадуваната и предвкусваната – българската светла бира!”

Александър ГрънчаровАлександър Грънчаров, председател на Съюза на пивоварите в България приветства присъстващите и коментира тенденциите в сектора: „В редица европейски страни бирената индустрия отбелязва ръст, надяваме се това да се случи и в България. За нас най-важен е българският потребител. За летния сезон специалното предложение е миксът от бира и плодов сок. Близо 36% от консуматорите споделят, че го възприемат като качествено нова напитка, а не като алтернатива на някоя от съществуващите.”

Кехлибарената напитка събра на едно място министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, посланиците на Дания и Чехия Н.Пр. Коре Янсон и Н.Пр. Павел Вацек, диетолога проф. Донка Байкова, барда Васко Кръпката, певицата и актриса Миленита, художника Николай Янакиев, археолога проф. Николай Овчаров, баскетболната звезда Бруно Шундов и още много приятели на бирата.

На пролетния салон беше представен и тазгодишният хит на пазара – комбинацията от плодов сок и пиво, известен като радлер. Новите разновидности бира са с ниско съдържание на алкохол – около 2%, и са със свеж вкус на лимон и грейпфрут, което ги прави особено подходящи за летните месеци. Миксът от бира и фруктоза е най-харесван от младите активни хора над 20 г.

И тази година Съюзът на пивоварите в България продължава подетата преди 2 години информационна кампания за българската бира под наслов „Природата изБира най-доброто за теб”, целта на която е да информира потребителите за качеството и натуралните съставки на пивото, традициите и ритуалите на бирената култура. Редица научни изследвания през годините показват, че при умерена консумация, пенливата напитка може да е част от здравословния начин на живот, тъй като съдържа много витамини (най-вече от групата В), антиоксиданти, минерали, фибри, бедна е на прости захари и съдържа едва 43 калории на 100 мл.