Помогнете на детето си да каже „не” на алкохола

Превантивна кампания на Съюза на пивоварите за родители на тийнейджъри

Вие можете да повлияете„Вие можете да повлияете. Разговаряйте с детето си за алкохола” е новата образователна брошура, която публикуваха Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите, София (ПИЦ, София) и Съюзът на пивоварите в България. Изданието е част от стартиралата през 2010 г. образователна кампания, която има за цел да помогне на родителите да не допускат тийнейджърите да експериментират с алкохол. Разбирането за ключовата роля на превенцията срещу злоупотребата с алкохол е в дългосрочните политики на пивоварния бранш за социална отговорност и защита на обществения интерес.
Според наблюденията на директора на ПИЦ, София, психиатърът д-р Дорита Кръстева, превантивните програми са изключително важни от ранна възраст. „Повечето тийнейджъри под 16 години все още не експериментират с алкохол самостоятелно. И неодобрението от родителите на юношеската употреба на алкохол е ключовата причина за избора на децата да не пият. Така че не подценявайте това: Вие можете да повлияете! Дори детето да не употребява алкохол сега, то може да е под натиск да го направи. Ето защо, родители, действайте сега.” – съветва д-р Кръстева.

Брошурата съдържа описание на различни аспекти на темата „тийнейджърите и алкохола”. „Помогнете на детето си да каже „не”, така психолозите и консултантите от Дневния консултативен център за деца, юноши и родители към ПИЦ, София, се обръщат към родителите и настойниците, за да им дадат практически съвети как да научат детето си да устоява на натиска да пие алкохол или на какъвто и да било друг натиск. Превантивни стратегии за родители; разговор с вашия тийнейджър за алкохола; кои деца са с висок риск да развият проблеми, свързани с употребата на алкохол; предупредителни признаци, свързани с пиенето са също част от темите на изданието.

В цитирано в брошурата национално изследване е посочено, че 87% от 15-16 годишните твърдят, че е лесно да си набавят алкохол, а 66%, че са пили поне веднъж месечно.; В тази връзка главният секретар на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова коментира: „Като родители и отговорни корпоративни граждани тази статистика силно ни тревожи. Същевременно продажбата на алкохол на лица под 18 години е незаконна, така че спазването на това изискване трябва да намери адекватна реакция в цялото общество. Пивоварният бранш и на европейско, и на национално ниво ясно е доказал, че може да бъде партньор на институциите за намаляване вредите от злоупотребата с алкохол. Превантивната кампания, която реализираме е поредното доказателство за този ни подход. Мотивирани сме, готови сме и продължаваме с конкретни дейности и през 2012 година.”

В подкрепа на проекта за втора поредна година Съюзът на пивоварите инициира излъчването на радио клип, който е създаден от родители и психолози от ПИЦ, София. Той носи важното послание за създаване отношения на доверие и диалог между родители и деца по темата за алкохола. В навечерието на Коледните празници Съюзът на пивоварите популяризира с фейм картички визията на корицата на брошурата и текста на клипа, за да могат повече родители да станат съпричастни на каузата и да помогнат на своето непълнолетно дете да избягва употребата на алкохол.

През 2011 г. в рамките на проекта с финансовата подкрепа на СПБ оперира националната информационна линия “Да поговорим трезво за алкохола” на неправителствената организация “Солидарност”. Тя осигурява професионални консултации по широк спектър от въпроси, свързани с превенцията и експериментирането с алкохол от тийнейджъри.