Жозе Мануел Барозо характеризира пивоварната индустрия като важен партньор за постигане целите на „Европа 2020”

Жозе Мануел БарозоНа годишна среща на „Пивоварите на Европа” Председателят на Европейската комисия призова за „разумно регулиране” с цел стимулиране на растежа

„Европа се нуждае от затягане на колана по отношение на фискалната си политика, съпроводено с мерки за стимулиране на растежа, за да излезе от кризата. Част от тези мерки включват и създаването на едно „разумно” европейско законодателство, което не спъва бизнеса. Пример за такъв подход е регулацията в бирения сектор”, с тези думи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо откри в Брюксел срещата на „Пивоварите на Европа” на най-високо ниво.

Пред повече от 300 топ мениджъри в индустрията, депутати от Европейския парламент, политически лидери и медии, Председателят на Европейската комисия акцентира върху усилията на пивоварния сектор да постига устойчиво развитие не само по отношение на икономическите си показатели, но и във всичките си проекти за социална отговорност. Със силното си участие в Европейския форум за алкохол и здраве и саморегулирането на бранша да рекламира бирата по отговорен и разумен начин в цяла Европа, пивоварният сектор променя културата на консумация, коментира Барозо. „Инициативи като тези са чудесен пример за съвместна работа на бизнеса и регулаторните органи, така че да се създаде едно наистина разумно европейско законодателство.”

Той подчерта, че в Европа пивоварна индустрия осигурява 2 милиона работни места, има принос от над 50 милиарда евро към бюджетите на 27-те страни от ЕС и неизменно подкрепя регионалните общности на стария континент с над 1 милиард евро за спонсориране и донорства на различни спортни, музикални и културни събития. Този подход на индустрията е в пълен синхрон с приоритетите на стратегията „Европа 2020”.

По време на срещата Данута Хюбнер, един от водещите полски евродепутати и бивш европейски комисар за Регионалната политика, също коментира че европейските пивовари „от десетилетия са активни във всички региони на Европа в 27-те държави-членки, в подкрепата на програми за насърчаване на умерената консумация на алкохол, както и над 8000 местни събития, които са част от социалната отговорност на Европа и регионалната идентичност.”

Съюзът на пивоварите в България също участва в срещата на високо ниво в Брюксел. „Ние сме истински удовлетворени, че българските пивовари са проактивни в общоевропейските проекти на бранша. В днешната трудна икономическа и социална среда, бирената индустрия доказва, че с последователност, упорит труд и споделени ценности могат да се изпълняват стратегии, които укрепват конкурентоспособността на европейската икономика, служат на интереса на обществото и формират силни послания към заинтересованите страни. Срещата ни с господин Барозо показва отношението и доверието на официалните институции към пивоварната индустрия. Това ни дава нова увереност, че с постоянство, прагматизъм, високи стандарти и прозрачност се постига напредък, просперитет и стабилност в сектора.”, коментира Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза на пивоварите в България.

Съюзът на пивоварите в България е представителната организация на производителите на бира, малц и хмел в страната. Членове на сдружението са „Болярка ВТ”, „Загорка”, „Каменица”, „Карлсберг България”, „Ломско пиво”. Съюзът на пивоварите в България членува в Пивоварите на Европа от 2008 г.

Повече информация за срещата на „Пивоварите на Европа” с председателя на Европейската комисия  Жозе Мануел Барозо – на www.beerserveseurope.eu