Тъмната бира е два пъти по-богата на антиоксиданти от светлото пиво

През зимните месеци консумацията на тъмна бира е 9%

Есенен бирен салонВ началото на зимния сезон тъмното пиво и неговите характеристики бяха акцент на второто издание на Есенния бирен салон. Събитието, организирано от Съюза на пивоварите в България, се проведе на 30 ноември в столичния Сентрал парк хотел и събра редица почитатели и приятели на кехлибарената напитка.

Салонът откри председателят на Съюза на пивоварите Владимир Иванов. Той приветства гостите и направи кратка ретроспекция на навлизането на тъмната бира на българския пазар. Тази разновидност на пивото се произвежда у нас от около 20 години. Според Владимир Иванов тъмната бира вече има свой кръг от истински ценители, а тенденцията е с годините те все повече да се увеличават.

Освен, че е изключително подходящо за консумация през зимния сезон, според редица научни доказателства тъмното пиво е богато на полезни за човешкия организъм вещества. Както светлата бира, тъмните марки също съдържат антиоксиданти, феноли и флаваноиди, минерали, витамини от групата В. Тези качества правят тъмната бира неизменна част от портфолиото на всички пивоварни. По време на Бирения салон всяка компания представи специфичните качества и характеристики на марките тъмно пиво, които предлага на потребителите.

Вкусът на този вид бира се дължи на технологията и рецептурата на производство и най-вече на използването на уникални съчетания от тъмни, карамелени и светли видове малц. Традиционно през зимните месеци консумацията на тъмни бири в страната заема около 9% от общото потребление на пиво.

Изследване на независимата лаборатория “Център по Биология на Храните” доказва, че антиоксидантите в тъмната бира са два пъти повече в сравнение със светлите. Според международните стандарти за измерване на антиоксидантния капацитет, средно за страната ни при тъмното пиво той е 2,135, което е съотносимо на произвежданите в Германия, Италия и САЩ марки. Полезните свойства в бирата при умерена консумация се дължат на качествата на растителните суровини ечемик и хмел, които, заедно с останалите й съставки - бирената мая и водата, категоризират пивото като изцяло натурална напитка.

Есенен бирен салонПриятният карамелен вкус и по-голямата плътност на тъмната бира я правят изключително ценна и екстравагантна съставка в кулинарията. Според познавачите и следвайки традициите на типичните бирени държави като Белгия и Германия, една от най-уникалните и изискани комбинации е тъмно пиво да се дегустира с шоколад. Температурата, при която ароматите на тъмното пиво се усещат най-пълноценно е 10 – 12 градуса, т.е. малко по-висока от препоръчваната за охлаждане на светлите бири. Тъмното пиво хармонично се съчетава с характерните за студените месеци по-тежки ястия и червени меса.

Връзката между гастрономията и тъмната бира беше представена от екпертът в тази област – главният редактор на сп. GoodFood – Деси Исаева. Според нея тъмното пиво може да придаде уникален вкус на разнообразни ястия. Една от тайните за правилното му приложение в кулинарията е прецизно дозираното количество и възможността бирата добре да хомогенизира различните съставки при приготвянето на сосове, маринати, панировки и печива.

По време на Есенния салон беше представен и филмът „Пътешествието на бирата”. Със средствата на съвременните медии той е своеобразно виртуално пътуване в историята, производствения процес и света на кехлибарената напитка. „Пътешествието на бирата” е заснет с подкрепата на членовете на Съюза на пивоварите и вече се излъчва по Травъл Ти Ви.

Сред специалните гости на Есенния бирен салон бяха министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, посланикът на Холандия Н.Пр. г-н Карел ван Кестерен, виртуозният кулинар и естет Ути Бъчваров, бардът Васко Кръпката, председателят на Бирената партия Георги Гълов, изпълнителните директори на „Болярка” АД – Мирослав Динев, на „Загорка” АД - Рууд Ван ден Ейнден и Каменица АД - Драган Радивоевич, мениджърът производство на „Карлсберг България” Николай Добрев, както и много др. приятели и ценители на пивото.

Съюз на пивоварите в България

Съюзът на пивоварите в България е представителната организация на производителите на бира, малц и хмел в страната. Членове на сдружението са „Болярка ВТ”, „Загорка”, „Каменица”, „Карлсберг България”, „Ломско пиво”. За втора поредна година Съюзът реализира информационната кампания за българската бира, която има зе цел да запознае родния консуматор с качествата и натуралните суровини на пивото, традциите на пивопроизводството и бирената култура.

Тази година медийни партньорина кампанията са: dir.bg, списание GoodFood, радио N-Joy, Програмата, вестник Стандарт, Sportal.bg, ViewSofia.com, Z-Rock.