Бирената индустрия в цифри и факти представиха „Пивоварите на Европа”

Социалната отговорност на пивоварния бранш устоя на кризата

Пивоварите на ЕвропаВ Брюксел се проведе традиционното годишно събрание на Пивоварите на Европа, което обедини националните асоциации на 30 страни. На срещата на най-високо равнище беше направен анализ за развитието на индустрията през последните 5 години и последствията от икономическата криза върху производството и консумацията на бира на Стария континет.

За пръв път от пет години насам на срещата на европейската организация бяха представени статистически данни за пивоварния сектор в Европа. Алберто да Понте – президент на Пивоварите на Европа, коментира, че изнесените факти и цифри показват само една част от приноса на пивопроизводителите, който стои зад всяка чаша бира, дори и в годините на стагниран пазар. Цифрите доказват, че, безспорно, 2009 година е била най-трудната за бранша. Според изнесените данни на Стария континент са били произведени близо 383 милиона хектолитра бира, 364 от които в страните от Европейския съюз.На първо място по този показател традиционно е Германия с 98 млн. хектолитра, следвана от Великобритания – 45 млн. хектолитра и Полша – 36 млн.

За България тази цифра е близо 5 млн. хектолитра. Германия отново е и с най-висока пряка работна заетост в пивоварния бранша - 28 412 човека, а втора е Великобритания - 13 900 човека.
Според анализаторите единствената причина за спада в производството и консумацията на бира е повсеместната икономическа криза. Всички са убедени, че с нейното отшумяване пазарът ще се върне към нормалните си нива отпреди няколко години.

През 2009 г. консумацията на бира на глава от населението в Европа е 69,6 л срещу 72,9 л през 2008 г. За България тези стойности са съответно 67 л за 2009 срещу 73 литра през 2008. Потребителите на пиво само в страните от Европейския съюз през 2009 г. средно са консумирали 75, 3 л бира. С най-сериозен принос в употребата на пиво е Чехия – 159,3 л на човек, след която се подреждат Германия – 109,6 л и Австрия – 106,2 л. В Испания любителите на бира са изпили 36 млн. хектолитра, като 15% от тях се падат на нискоалкохолни и безалкохолни брандове. Въпреки трудните времена, по време на срещата на Пивоварите на Европа всички национални асоциации отчетоха съществен напредък в реализацията на най-важните политики, доказващи отговорността на пивоварния бранш пред потребителите и обществото като цяло.

Съюзът на пивоварите в България също представи проектите си, насочени към превенция употребата на алкохол от лица под 18 г., резултатите от научните изследвания върху съставките на бирата и ефекта от умерената консумация на пиво. Специално внимание предизвика продължаващата втора година информационна кампания за качествата на българското пиво „Природата изБира най-доброто за теб”. Според направените проучвания около 43% от родните любители на бирата вече имат познания за нейните характеристики и проявяват интерес към бирените традиции и култура.

Саморегулацията на рекламните комуникации, проектите за превенция на злоупотребата с алкохол и научните проучвания върху качествата на кехлибарената напитка са високо оценени и насърчавани от европейски институции. Доказателство за това са проведените през годината срещи на най-високо ниво, включително с Комисаря по здравеопазване в ЕС Джон Дали и с Комисаря по транспорта Сийм Калас. Предизвикателствата пред пивоварния бранш бяха обсъдени на Октомврийския форум с Председателя на Европейския съвет Херман Ван Рампой и депутатите от Бирения клуб към Европейския парламент.
Добрата новина е, че вече има ясни знаци за преодоляване стагнацията от кризата и европейската пивоварна индустрия е готова да продължи напред.

Тези тенденции допълнително мотивират производителите на бира да продължат своите бизнес инициативи, предлагайки по-богата гама пиво, включително безалкохолни и нискоалкохолни асортименти, тъмно пиво, бутикови производства и специфични регионални брандове. Тези нагласи отразяват очакванията на консуматорите, които приемат бирата като най-популярната общоевропейска напитка, подходяща за всеки вкус и предпочитания.
За допълнителна информация относно традиционното годишно събрание на Пивоварите на Европа – www.pivovari.com