Пролетният бирен салон дава старт на второто издание на информационната кампания за българската бира

Снощи в София се състоя Пролетния бирен салон. Събитието обедини в Гранд хотел София представители на бизнеса, арт средите, мениджърите на пивоварните компании в България, медии и много приятели на пенливата течност.

Пролетният салон даде официален старт на тазгодишното издание на информационната кампания за българската бира, под надслов „Природата изБира най – доброто за теб”. Инициативата започна през пролетта на миналата година под егидата на Съюза на пивоварите в България с основната цел да информира потребителите за качеството, традициите в пивопроизводството, предимствата на натуралните съставки на бирата при умерена консумация.

„Информационната кампания за българската бира е израз на отговорността ни не само като производители, но най-вече като корпоративни граждани. „Бира и общество” е тема, която има много аспекти, но за нас основните са безупречното качество на произвежданото в страната пиво и високите саморегулаторни стандарти за маркетингови комуникации. Историята, традициите и иновациите в пивоварния сектор вървят ръка за ръка. Бирата е част от общоевропейската култура и обединяващ елемент в социалното общуване. Интегритетът на специфичните натурални суровини с ниското алкохолно съдържание и умерената консумация правят кехлибарената напитка част от здравословния стил на живот на съвременния човек.”, коментира Ивана Радомирова главен секретар на Съюза на пивоварите.

Необходимостта и реализирането на информационната кампания е продиктувано и е резултат от отговорността на бранша към потребителите, която е основен принцип за всички членове на Съюза. И през тази година основните научни изследвания са съсредоточени върху свойствата на напълно естествения характер на съставките на пивото – вода, малц, хмел, бирена мая, мостри от които бяха показани по време на бирения салон снощи.

„Освен че освежава, бирата е напитка с ценна хранителна стойност, богата е на полезни минерали, витамини, белтъчини и естествени елементи, които подобряват настроението. Пивото стимулира сърдечната дейност, подобрява перисталтиката на стомаха, влияе на костите, има ефект на естествен диуртик, има стимулиращо въздействие върху кожата и косата. Ние сме щастливи когато пием бира, защото тя е естествен антидепресант.”, коментира професорът по хранене и диететика Донка Байкова, която беше гост на Пролетния бирен салон.

Освен натуралността и чистотата на продукта, информационната кампания за българската бира представя и запознава потребителите с различни аспекти от древната история на пивоварството и ритуалите при сервирането и консумацията на пенливата напитка.

Кампанията на българската бира акцентира върху разумната и отговорна консумация – израз на социалната отговорност и ангажираност на пивоварния бранш. Като част от общоевропейските ценности и политиките на пивоварите по темата „Бира и общество”, членовете на Съюза на пивоварите в България вече са основен инициатор и партньор в организирането на образователна кампания за превенция на употребата на бира от тийнейджъри. Както винаги досега тя се реализира с пълната подкрепа и ангажираност на всички членове на СПБ – „Болярка ВТ”, „Загорка”, „Каменица”, „Карлсберг България”, „Ломско пиво”.

Информационната кампания за българската бира се осъществява с подкрепата и на медийните партньори dir.bg, списание GoodFood, радио N-Joy, Програмата, вестник Стандарт, Sportal.bg, ViewSofia.com, Z-Rock.