Съюзът на Пивоварите с отличие от Българска стопанска камара

Наградата беше обявена по време на официална церемония, с която БСК отбеляза 30 години от създаването си

Съюзът на Пивоварите в България получи още една награда за дейността си и добрите практики, които прилага за развитието на пивоварната индустрия.

Българската стопанска камара отличи браншовото сдружение за принос и партньорство в политиките на работодателските организации. Съюзът на пивоварите е първата организация в хранително-вкусовата промишленост, която реализира проект за изследване и популяризиране традициите на пивопроизводството и качествата на българската бира.
Отличието беше анонсирано по време на официалната церемония по повод 30-та годишнина от създаването на Българската стопанска камара в България. Признанието към Съюза на пивоварите е и за иновативен подход в реализацията на информационната кампания за българската бира, стартирана в началото на 2009 г.

„Две причини правят тази награда изключително ценна за Съюза на пивоварите. Първата от тях е признанието на една от най-престижните бизнес организации за усилията и работата ни в нова посока - за утвърждаване прилагането на добрите европейски практики в полза на българския консуматор. Втората причина, която прави това отличие още по-стойностно е, че я получаваме в годината, в която БСК отбелязва своята 30-та годишнина. Сам по себе си този юбилей е символ на изключително високи стандарти и изисквания, и се радваме, че Информационната кампания е издържала успешно този своеобразен и важен тест”, коментира Председателят на Съюза на пивоварите Владимир Иванов.

Основната цел на проекта е да запознае пълнолетния потребител с добрите производствени практики и качества на българската бира като част от европейското културно наследство. Фактът, че пивото се произвежда във всяко кътче на стария континент и винаги съдържа натуралните съставки малц, хмел и бирена мая, обединява индустрията, и е предизвикателство за намирането на баланса между иновативност и традиция.

В подкрепа на този подход през 2009 г. Съюзът на пивоварите организира редица събития, сред които два бирени салона, обиколка „По пътя на бирата” в пивоварните в Благоевград, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Шумен, Лом. Онлайн комуникациите с приятелите на бирата и радио игра предизвикаха консуматори от цялата страна да споделят мнението и познанията си за историята и традициите на пивопроизводството, интересни факти и ритуали, свързани с пътя на бирата по българските земи.

В рамките на кампанията бяха реализирани социологически проучвания за нагласите и навиците на консумация на пивото. С 13% се е увеличил броят на хората, информирани за натуралния характер на пивото и свойствата на естествените му съставки - малц, хмел, бирена мая. С 11% е нарастнала и разпознаваемостта на специфичните бирени ритуали и култура.

В края на 2009 г. с образователна цел беше разпространен международният научен дайджест за ефекта от умерената консумация на бира, който включва 140 статии с научни изследвания по темата. Около 40% от пълнолетните потребители в страната проявяват интерес и четат публикации, свързани с различните аспекти на бирата – натуралност, естествени съставки, традиции и ритуали.

„Постигнатите през 2009 г. резултати, както и наградата на Българската стопанска камара, са още един стимул, че усилията ни за запознаване на консуматорите с качестватата на пивото наистина имат смисъл. Информационната кампания за българската бира продължава и през 2010 г. с подкрепата на всички нейни членове: ”Болярка - ВТ” АД, “Загорка” АД, “Каменица” АД, “Карлсберг България” АД и “Ломско пиво” АД. И тази година ще предложим на нашите потребители интересни факти и резултати от нови проучвания за качествата на кехлибарената напитка”, коментира още председателят на Съюза на пивоварите.

На следващото събитие в рамките на информационната кампания през тази година ще се състои и официалното връчване на наградата на БСК на Съюза на Пивоварите.