Победителка в БирАрт конкурса за Българската бирена чаша

Победителка в БирАрт конкурса за Българската бирена чаша е студентка от Националната художествена академия

Студентката от Националната Художествена академия Ирина Крумова е победителката в БирАрт конкурса за Българска Бирена чаша, организиран от Съюза на пивоварите в България.

Проектът й беше избран и класиран на първо място измежду общо три предложения, достигнали до последния етап на конкурса – на неин колега от НХА Елизар Милев – чиято идея зае второ място и на професионалния архитект Мартин Ангелов – класиран на трето място.
Финалистката в конкурса и подгласниците й бяха наградени от проф. Райко Райков - председателят на журито на БирАрт конкурса и преподавател в Националната художествена академия по „Порцелан и стъкло” и председателят на Съюза на пивоварите и член на журито Владимир Иванов.

„И трите предложения ни впечатлиха със своята оригиналност и нестандартност. Изборът на финалния проект не беше лесен, тъй като всеки един от тях отговаряше на критериите и паралелно с това се отличаваше със своя характерна индивидуалност”, коментира изборът на печелившия проект проф. Райко Райков.
„Благодаря ви за участието и атрактивните проекти, които ни изпратихте - отличават се с изключителен творчески поглед и разкриват таланта и усета ви на истински творци”, коментира Владимир Иванов и поздрави за успеха им тримата финалисти в БирАрт конкурса.

Останалите членове на журито, които участваха в селекцията на проектите, са заместник-председателят на УС на Съюза на българските художници и Председател на творческия фонд Бойко Митков и инж. Йордан Калчев – собственик на стъкларска фабрика "Инхом" в гр. Белослав.
Работите на тримата финалисти бяха номинирани от журито на БирАрт конкурса в края на миналата година след прецизен избор измежду общо 81 предложения, изпратени от 62 кандидати.

Проектът на Ирина Крумова е атрактивно авторско предложение от две части. Основното тяло е в правилни изчистени линии, а формата на столчето наподобява издължена трилистна детелина, която символизира основните натурални съставки на бирата – малц, хмел и бирена мая. „За нас това дизайнерско решение е много интересно, тъй като то олицетворява интегритета на естествените суровини, които дават хармоничния вкус, характер и аромат на завършения продукт. Чистотата на стъклото като материал обединява общото послание и артистичната идея на младата художничка”, допълни председателят на Съюза на пивоварите.

Интересни творчески решения, които съчетават оригиналността и класиката, са и предложенията на Елизар Милев и Мартин Ангелов.

Участието в първия по рода си конкурс за българска бирена чаша е изключително предизвикателство за всеки един от финалистите. За Ирина и Елизар това е и първият конкурс, който е и пряко свързан със специалността, която изучават в НХА – „Порцелан и стъкло”. За Мартин Ангелов БирАрт конкурса е провокация и приятно допълнение към работата му като архитект.

БирАрт конкурсът стартира през втората половина на миналата година като част от информационната кампания за българската бира, инициирана от Съюзът на пивоварите в България през 2009. Инициативата е първата по рода си у нас и има за цел да запознае българския потребител с натуралния характер и високото качество на произвежданото у нас пиво.

Информационната кампания за българската бира продължава и през 2010 г. с подкрепата на всички членове на Съюза на пивоварите в България - “Болярка ВТ” АД, “Загорка” АД, “Ломско пиво”, АД, “Карлсберг България” АД и “Каменица” АД.