Третият тур По пътя на бирата откри „Светът на Загорка“

Отличителните качества на живата бира бяха акцент в третия бирен тур от инициативата по „По пътя на българската бира”, организирана от Съюза на пивоварите в България, в рамките на първата информационна кампания за българската бира. Живата бира е изцяло натурален и естествен продукт, съдържа изключително полезни минерали, витамини от групата В, аминокиселини и белтъци. Тя е и по-хранителна и питателна от обичайното за българския пазар филтрирано пиво.

Атанас АтанасовДестинация на последния за годината бирен тур беше пивоварната на „Загорка” АД в Стара Загора. Той включваше специална демонстрация и дегустация именно на живо пиво, което все повече предизвиква интереса на истинските познавачи.

„Това е естествен продукт, който се получава в края на процеса на производството на бира, обясни Атанас Атанасов – мениджър качество в „Загорка” АД. „Тъй като живата бира е нефилтрирана, в нея се съдържат множество миниатюрни частици, които й придават по-тъмния и неизбистрен цвят, и въпреки, че широкият кръг от потребители ги възприемат колебливо, те са напълно естествени и полезни”, уточнява експертът. Отличителните качества на живата бира се дължат именно на факта, че тя е нефилтрирана. Поради тази причина тя съдържа в себе си по-голяма концентрация на живи организми от бирената мая - изключително полезна за здравето, витимини от групата В, белтъци и минерали.

Специфично за живата бира е нейното по-високо алкохолно съдържание. Почитателите й трябва да знаят и, че 80% от възприятието й е чрез обонянието, поради наситения аромат. По тази причина пушенето, дамският парфюм и червилото са сред факторите, които пречат на пълноценното възприятие на вкуса на живата бира.

Друг акцент в посещението на „Загорка” АД беше и музейната сбирка от близо 135 експоната, представяща историята на пивоварната, която заема достойно място в над 150 годишната история на кехлибарената напитка у нас. Първият Музей на бирата, официално сертифициран от Министерство на културата, който бе открит от “Загорка” АД в началото на октомври тази година. Тази инициатива доказва, че в приоритетите на пивоварната индустрия са не само бизнес интересите, но съхранението и популяризирането на културните артефакти, приобщаващи ни към ценностите на стара Европа.

Рууд ван ден ЕйнденОсвен „Светът на Загорка” и дегустация на живата бира гостите на „Загорка” АД имаха възможност да разгледат и различните сектори на производството на пиво в пивоварната. Чрез кратък филм те се запознаха и с историята на пивоварната компания, започнала преди близо век, през 1902 г.
„За нас е удоволствие да ви поканим и покажем отблизо „Светът на Загорка” и да дадем възможност и вие да станете част от него”, заяви по време на бирения тур изпълнителният директор на „Загорка” АД Рууд ван ден Ейнден. Към настоящия момент в компанията работят 563 души, като 291 са пряко заетите в Пивоварната в Стара Загора. Тя разполага с 5 пакетиращи линии за различни видове опаковки, с най-голяма мощност е линията за стъклени бутилки – 45 000 бр./час.

Загорка АД притежава единствената роботизирана линия за пълнене на кегове, на която се пакетират кегове от по 30 л. и 20 л. Производителността на линията е 240 кега/час.

В началото на 2009 година „Загорка” АД въведе иновационна технология PSL (pressure sensitive labels) за прозрачни етикети за бутилките. За момента тези етикети се използват за бутилките на Heineken.

През 1998 г. компанията е първото предприятие от хранително-вкусовата и питейна индустрия и първата пивоварна компания от Централна и Източна Европа, сертифицирано по международния стандарт ISO 9002. От 2004 г. „Загорка” АД е сертифицирана по нова интегрирана система за управление на качеството и околната среда ISO 14 001:2004.

„Загорка” АД е лидер на българския пазар и притежава балансирано портфолио от печеливши търговски марки: Загорка, Ариана, Heineken, Столично, Amstel, Kaiser и Starobrno.

Въпреки икономическата криза, пивоварната индустрия в България и спомагателните й сектори продължават да инвестират в нови технологични линии, машини и апарати, опаковки. Българският потребител може да е напълно спокоен, че пивопроизводителите продължават да предлагат бира, която е с безкомпромисно високо качество и на европейско ниво.

Както и при останалите бързооборотни стоки, през първите девет месеца на 2009 г. на пазара на бира се регистрира спад в продажбите, който се изчислява на около 10%. Продажбите на пиво в РЕТ опаковки доминират на пазара с 47% дял. Следват продажбите в стъклени бутилки – 43%, а останалите 10% се разпределят между реализация на бира в кенове и кегове.

Допълнителна информация:

В рамките на на трите пиво тура, преди посещението на пивоварната на „Загорка” АД в Стара Загора, бяха представени пивоварните на „Болярка ВТ” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД и хмеловите фабрики на Булхопс ООД във Велинград. Посещенията са своеобразни „дни на отворени врати” за медиите и доказателство за пълната прозрачност в пивоварния бранш и гаранция за чистотата на произвежданата бира.

Членове на СПБ са „Болярка ВТ” АД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД. Всички пивоварни компании са акционерни дружества, регистрирани в страната и опериращи в пълно съответствие с българското законодателство. Производителите на бира в страната плащат към бюджета 10% корпоративен данък върху печалбата и 5% данък върху дивидентите. През последните години в повечето случаи печалбата се реинвестира в модернизация и обновяване на производството. В индустрията няма т.нар. „сив сектор”.

През 2008 г. пивоварният бранш е платил към бюджета на Р България - над 190 милиона евро, от които 51 млн евро - социални осигуровки и данъци върху доходите на физическите лица, заети в пивоварния бранш и свързаните сектори., 96 млн евро - ДДС
43,3 млн евро (84,8 милиона лева) - платен акциз от пивоварните компании в страната.