Кулинарно шоу с гурме конкурс COOKING IDOL

В навечерието на Илинен - професионалния празник на българските производители на бира, Съюзът на пивоварите в партньорство с Българско гурме общество проведоха кулинарно шоу с конкурс CookingIdol на годината.

Испанският топ готвач Хосе Луис Руиз Комино, главен готвач на Josito’s Catering, и негови помощници - експерти в гурме кухнята, подготвиха уникално студено меню по специални рецепти, съчетаващи се с характера на бирените съставки. Председателят на Българско гурме общество, сомелиерът Таньо Шишков, представи кулинарните изненади, свързани с историческите епохи и културата на бирата - епоха на шумерите, на вавилонците, на египтяните, на християните.
Кулинарен конкурсТаньо Шишков, Станислав Радославов – секретар на българското гурме общество и известният готвач Хосе Луис Руиз Комино проведоха конкурс Cooking Idol на годината. Претенденти за титлата станаха двама майстор пивовари и две красиви дами, отдали професионалните си умения на бирата. Вдъхновени от гурме културата на кехлибарената напитка, те представиха декорации и аранжировки, които по креативност и уникално съчетаване на елементите впечатлиха не само публиката, но и професионалистите от гурме обществото.

Участниците в Cooking Idol получиха призове в категории за: Най-красива изработка на хапка, Най-бърза декорация на хапка, Най-забавно участие в конкурса, Най-нестандартна идея. За изключителните умения на победителите най-добре говорят съставките, включени в менюто на кулинарното шоу:

Менюто от кулинарното шоу включва:

Хапка с хамон и манго, кафява захар
(период на шумерите)*1
Съставки:
Хамон серано (сушен испански бут)
Хамон иберико
Манго
Кафява захар
Зехтин
Бира

Eпоха на Шумерите *1
Предполага се, че първата халба с бира, която са изпили хората е от преди 6000 години. Според учените откриването на пивото станало съвсем случайно. Парче хляб или зърно попаднали във водата и започнали да ферментират, а древните хора одобрили резултатите. Шумерите толкова харесвали бирата, че имали богиня на пивото – Никаси. Дори измислили химн под формата на първата рецепта за правене на бира.

Тапа от свинско бонфиле с карамелизиран лук
(период на вавилонцит)*2
Съставки:
Свинско бонфиле
Лук
Мед
Зехтин
Червено вино
Бяла захар
Бирена мая

БирaТапа с мус от картофена тортиля
(период на египтяните)*3
Съставки:
Картофи
Лук
Яйца
Зехтин
Бира

Хапка от крем сирене и аншоа
(период на християните)*4
Съставки:
Синьо сирене
Бяло сирене
Аншоа
Бира
Готварска сметана
Зехтин

Епоха на Вавилонците *2
Вавилонците са известни с това, че се усъвършенствали и започнали да изготвят 20 различни вида пиво. Питието било толкова популярно, че вавилонският цар Хамурапи издал указ, с който въвел дневна дажба пиво. Колкото по-висок бил социалният статус на човека, толкова повече бира имал право да консумира.

Епоха на Египтяните *3
Преди 5000 години в Египет бирата вече е важна част от ежедневното меню на хората. Тя е напитка на бедни и богати. Владетелката Клеопатра е почитателка на светлата бира. Освен като питие пивото се използва и като лекарство. Египтяните са известни с това, че оставят дори на своите мъртви храна и бира.

Кулинарно шоуЕпоха на християнството *4
Историческият разцвет на пивото започва с епохата на християнството. Това се дължи на влиянието на манастирите, които варят пиво и непрекъснато подобряват неговото качество. Монасите строят първите „пивоварни”, осигурявайки подслон, храна и напитки на богомолците и други пътешественици. Християните започват да използват хмел при производството на бира. Напитката става ароматна и с приятна горчивина от тази съставка.