Съобщение за медиите

В деня на своя професионален празник 20 юли – Илинден, представителната организация на производителите на бира - Съюз на пивоварите на България (СПБ) организира пресконференция за развитието на индустрията през първите шест месеца на 2009 г. и представи приоритетите за социална отговорност в бранша.

Високото качество на продукцията, активният инвестиционен процес през първите шест месеца на тази година с 40 млн. лева вложения в ново оборудване, производствени линии и опаковки, прилаганите правила за отговорна търговска комуникация с обществото определят стила и облика на съвременната пивоварна индустрия. Пряката работна заетост в пивоварните предприятия е над 2400 човека. В свързаните с отрасъла браншове работят около 9600 преки доставчици и над 3900 търговци на дребно. През 2008 г. платените към държавния бюджет акцизи от производството на пиво са 84 млн. лева; ДДС - 188 млн. лева; осигуровки и персонални данъци в отрасъла и свързаните браншове - 99 800 000 лева.

През първите шест месеца на тази година членуващите в сдружението пивоварни компании общо са продали 2 536 122 хектолитра бира, което представлява над 515 млн. половинлитрови бутилки на трапезата на българина. По видове опаковки пазарът е: РЕТ бутилки – 1 205 157 хектолитра (hl) пиво, стъклени бутилки – 1 109 560 hl бира; наливно пиво – 123 875 hl, кенове – 97 530 hl.

Произвеждат се светли и тъмни пива като броят на асортиментите е над 75. Местното производство на 8 лицензни марки е поредното доказателство за доверието и професионалния авторитет, който има българският пивовар в световното семейство на производителите на бира.
По време на събитието бяха представени инициативите на пивоварния сектор в реализирането на информационната кампания за качествата на българската бира “Природата изБИРА най-доброто за теб”, която има за цел да запознае потребителите с естествените съставки на пивото, ритуалите и традициите на бирената култура. За първи път един продукт се представя в интегрирана комуникация, организирана от браншова организация, а именно- от Съюза на пивоварите.