Проведе се първият бирен салон у нас

Тема на събитието бе натуралният характер на пивото и правилата за дегустация

На 19 май 2009 г. Съюзът на пивоварите в България откри Първия бирен салон у нас. Събитието събра специалисти в областта на пивопроизводството, представители от медиите и дипломатическите среди, както и почитатели на кехлибарената напитка.
Тема на първия бирен салон бе „Дегустация и натурален характер на пивото”. Гостите на събитието направиха дегустация по т.нар. Триъгълен метод под ръководството на проф. Кабзев от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той посочи, че за провеждането на правилна дегустация са необходими светлина, чист въздух и постоянна температура, а показателите, които се следят, са общо четири - аромат, качество на горчивината, чистота на вкуса и пълнота на вкуса.
Сред останалите изисквания са пивото да бъде предварително охладено до 6 – 8 C˚, а при наливането, чашата да се напълва не повече от 1/3, за да може при завъртането й, бирата да остане в нея. За разлика от други напитки, при дегустацията на пиво се прави голяма глътка, а най-подходящата храна с цел изчистване на вкусовата памет между две последователни проби е хляб или неутрален /непикантен/ кашкавал.

Различните видове бира се характеризират и с различни показатели по отношение на цвета, аромата и вкусовите качества. Така например, светлите пива се отличават със сламено жълт, кехлибарен цвят, хмелов и малцов аромат и лека горчивина. При тъмните видове бира цветът варира между карамелен, вишнев и плътно кафеен цвят, в аромата преобладават карамелени и кафе-нотки, а вкусът се отличава с топла карамелена сладост и плътен малцов вкус.
Акцент на бирения салон бе и натуралният характер на пивото. Бирата се произвежда от четири напълно естествени съставки – малц, вода, хмел и мая, като едновременно с това е и единственият значим източник на хмел, който е мощен антиоксидант в ежедневния хранителен режим. Именно естествените суровини правят напитката важен източник на витамини, минерали, белтъчини. От изключително значение за полезните качества на пивото обаче остава разумната и умерена консумация.

Първият бирен салон има за цел да се превърне в една добра традиция, която периодично да разкрива различни аспекти от богатия свят на бирата. Събитието бе част от Кампанията за българската бира, която се провежда за първи път у нас от Съюза на пивоварите в България.

Зад инициативата застават всички членове на Съюза на пивоварите: ”Болярка - ВТ” АД, “Загорка” АД, “Каменица” АД, “Карлсберг България” АД и “Ломско пиво” АД.

проф.КабзевЧленове на СПБЕвгени Димитров-МаестротоВаско Кръпката и Георги ГъловГеорги Гълов и агент Тенев