Съюзът на пивоварите стартира кампания за българската бира

Инициативата има за цел да информира потребителите за високото качество и естествените съставки на родното пиво

Съюзът на пивоварите в България стартира информационна кампания за българската бира. Инициативата се провежда за първи път у нас, като целта й е да запознае потребителите с високото качество и естествените съставки на произвежданото в страната пиво, с богатството на традициите и ритуалите за консумация на кехлибарената напитка като част от съвременния стил на живот.

„Когато се консумира разумно, бирата не просто е източник на удоволствие. Тя съдържа редица естествени съставки, които са неизменна част от здравословния начин на живот. Като представител на социално отговорна индустрия обаче, ще подчертая, че най-важна остава умерената консумация”, коментира Владимир Иванов, Председател на Съюза на пивоварите у нас.

„Освен да информираме потребителя за качеството на българското пиво, задачата, която си поставяме с тази кампания, е и да го образоваме по отношение на богатата и многовековна история на тази напитка у нас, като по този начин създадем истинска култура на консумация”, допълва още той.

Водещ акцент на образователната кампания е натуралният характер на бирата. Тя се произвежда от четири напълно естествени суровини – малц, вода, хмел и мая, комбинацията от които гарантира получаването на пиво с високо съдържание на протеини, витамини, минерали и антиоксиданти. Тези натурални съставки в съчетание с европейското ниво на произвежданите в страната марки са в основата на отличното качество на родната бира.

Кампанията на Съюза на пивоварите ще разкрие част от богатите традиции и обичаи на кехлибарената напитка. За целта ще се създаде Българско бирено общество, което ще обединява известни личности, специалисти, представители от бирената индустрия, както и всички фенове на любимата напитка. Идеята на Българското бирено общество е да бъде форум за обмяна на интересна информация и факти за бирата, актуални новини и събития. Всеки желаещ ще може да се присъедини към бирената общност, която ще има свой клуб в социалната мрежа Facebook.

Очакват се и резултати от планирани проучвания за нагласите и навиците на почитателите на бирата в България. Непрекъснато ще се обменя и информация за полезните качества на пивото, както и ще се организират срещи с европейски експерти и колеги от бранша.

Предизвикателство за арт средите ще бъде конкурсът за изработване на Българската национална бирена халба. Акцент през летния сезон ще е специалното събитие под надслов „Нощта на бирата”. То ще се проведе навръх Илинден, когато родните биропроизводители почитат покровителя на пивоварите – пророк Илия и отбелязват своя професионален празник. Инициативата на Съюза на пивоварите ще бъде подкрепена и от комуникационна кампания в интернет, външна реклама и радио игра.