Новини Пивоварният сектор в страната е инвестирал 1 200 000 лева в инициативи в полза на обществото

Пивоварният сектор в страната е инвестирал 1 200 000 лева в инициативи в полза на обществото

 

Съюзът на пивоварите отчете значението на партньорствата за успеха на кампанията Спортът е по-добрият начин децата да пораснат

София, 20 ноември 2014 г. Съюзът на пивоварите в България (СПБ) представи данни за социалните инвестиции на пивоварните компании у нас и отчете дейностите по съвместната им програма Спортът е по-добрият начин децата да пораснат на пресконференция днес в БТА. Инициативата е част от стратегията за социална отговорност на българските производители на бира и има за цел да насърчава масовия спорт като алтернатива на експериментирането с алкохол от лица под 18 години.

Участници в събитието бяха членовете на Управителния съвет на СПБ и представители на партньорските институции на спортната кампания, партньорите от консултативните звена за превенция и от спортните сдружения. Сред специалните гости на пресконференцията бяха д-р Тодор Чобанов  - заместник кмет на София, г-жа Боряна Томова – директор «Превенция» на ГДНП, д-р Любомир Живков - директор на общинския център за превенция, емблематичните посланици на инициативата – Георги Глушков, председател на федерацията по баскетбол, волейболната легенда Евгени Иванов – Пушката и Иван Ценов, доскорошен зам.-министър на спорта и активен радетел за развитието на масовия спорт.

Според данните на СПБ, за последните три години пивоварният сектор е инвестирал близо 1 200 000 лева в кампании за социална отговорност. Производителите на бира в страната реализират широк спектър от  инициативи в полза на обществото - от дългосрочни платформи за дарителство и подпомагане на местните общности до програми за отговорна консумация и  дейности, насочени към опазване на природата и околната среда.

Съюзът на пивоварите постави силен акцент върху ролята на партньорите за успешното развитие на инициативата и подчерта приноса на подкрепящите кампанията държавни институции, общински структури, спортни и неправителствени организации. Основните инициативи по програмата  Спортът е по-добрият начин децата да пораснат са насочени към реализиране на спортни и консултативни дейности, подобряване средата за спорт на общински обекти, разпространение на информационни и образователни материали с доказани добри възпитателни практики за деца и тийнейджъри.

Във връзка със социалната програма заместник кметът на София д-р Тодор Чобанов сподели, че подобни кампании са успешен модел за взаимодействие между институциите, заинтересовани нашите деца да бъдат щастливи и здрави. “Спортът е по-добрият начин децата да пораснат е мото, което онагледява нашите идеи за социална отговорност на бизнеса. С помощта на Съюза на пивоварите сме изградили четири обекта, на които хората могат да спортуват безплатно. Благодарни сме за тяхното партньорство.“, каза още д-р Чобанов.

Боряна Томова изрази подкрепата на ГДНП за кампанията и призова децата да спортуват повече. “Подобни кампании са малък празник за децата. Ние успяхме да покажем, че това е правилният начин те да растат“, коментира г-жа Томова.

През 2014 г. в организираните по кампанията Спортът е по-добрият начин децата да пораснат дейности са се включили повече от 2000 човека. Национално представително проучване на ИПСОС България показва, че 18% от пълнолетното население на страната е информирано за инициативата, което означава, че нейните основни послания се разпознават от 910 000 пълнолетни българи.

На пресконференцията Съюзът на пивоварите награди победителите от публичния фотоконкурс, вдъхновен от идейната концепцията и мотото на кампанията Спортът е по-добрият начин децата да пораснат. След оспорвана конкуренция да се изберат най-креативните две снимки от общо получените 348, наградата на публиката получи Величко Лефтеров от Габрово - колело Дънлоп ДС 26. Експертното жури на Съюза на пивоварите присъди втора награда за семейството на Каролина Илиева от Враца, които бяха премирани с тенис ракети Уилсън.

В края на този месец предстоят още съвместни спортни инициативи на СПБ и дирекция «Превенция» на ГДНП в рамките на Детската полицейска академия в градовете Монтана, Стара Загора, Бургас. През декември СПБ ще се включи и в състезанието по плуване на Столична община за Купата на кмета. Повече информация за предстоящите събития може да се намери на сайта на СПБ www.pivovari.com.

Партньори на Съюза на пивоварите по кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат” са:  Столична община, Главна дирекция „Национална полиция”, Министерство на младежта и спорта, Дневен консултативен център за деца, юноши и родители към ПИЦ, София, Асоциация „Солидарност”, Българска федерация по баскетбол, спортни сдружения и клубове.

Допълнителна информация за превантивната програма на Съюза на пивоварите:

От 2010 година Съюзът на пивоварите в България осъществява дългосрочна програма за превенция експериментирането с алкохол от лица под 18 година, която е в подкрепа на общоевропейските политики за намаляване злоупотребата с алкохол. От 2012 г. в рамките на програмата стартира инициативата «Спортът е по-добрият начин децата да пораснат». От 2013 кампанията е под наблюдението и оценката на Европейската комисия като доброволен ангажимент на българските пивовари към Европейския  форум за алкохол и здраве.
Превантивната програма на Съюза на пивоварите се осъществява с доброволчески труд и със 100% целево финансиране, осигурено от пивоварните компании: ”Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, “Загорка” АД, “Каменица” АД, “Карлсберг България” АД, “Ломско пиво” АД.

За повече информация:

Ивана Радомирова
Съюз на пивоварите в България
тел. за контакт: 0888 707 469

Пътешествието на бирата

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow