Новини Помогнете на детето си да каже „не” на алкохола

Помогнете на детето си да каже „не” на алкохола

Превантивна кампания на Съюза на пивоварите за родители на тийнейджъри

Вие можете да повлияетеСофия, 19 декември 2011 г. „Вие можете да повлияете. Разговаряйте с детето си за алкохола” е новата образователна брошура, която публикуваха Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите, София (ПИЦ, София) и Съюзът на пивоварите в България. Изданието е част от стартиралата през 2010 г. образователна кампания, която има за цел да помогне на родителите да не допускат тийнейджърите да експериментират с алкохол. Разбирането за ключовата роля на превенцията срещу злоупотребата с алкохол е в дългосрочните политики на пивоварния бранш за социална отговорност и защита на обществения интерес.
Според наблюденията на директора на ПИЦ, София, психиатърът д-р Дорита Кръстева, превантивните програми са изключително важни от ранна възраст. „Повечето тийнейджъри под 16 години все още не експериментират с алкохол самостоятелно. И неодобрението от родителите на юношеската употреба на алкохол е ключовата причина за избора на децата да не пият. Така че не подценявайте това: Вие можете да повлияете! Дори детето да не употребява алкохол сега, то може да е под натиск да го направи. Ето защо, родители, действайте сега.” – съветва д-р Кръстева.

Брошурата съдържа описание на различни аспекти на темата „тийнейджърите и алкохола”. „Помогнете на детето си да каже „не”, така психолозите и консултантите от Дневния консултативен център за деца, юноши и родители към ПИЦ, София, се обръщат към родителите и настойниците, за да им дадат практически съвети как да научат детето си да устоява на натиска да пие алкохол или на какъвто и да било друг натиск. Превантивни стратегии за родители; разговор с вашия тийнейджър за алкохола; кои деца са с висок риск да развият проблеми, свързани с употребата на алкохол; предупредителни признаци, свързани с пиенето са също част от темите на изданието.

В цитирано в брошурата национално изследване е посочено, че 87% от 15-16 годишните твърдят, че е лесно да си набавят алкохол, а 66%, че са пили поне веднъж месечно.; В тази връзка главният секретар на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова коментира: „Като родители и отговорни корпоративни граждани тази статистика силно ни тревожи. Същевременно продажбата на алкохол на лица под 18 години е незаконна, така че спазването на това изискване трябва да намери адекватна реакция в цялото общество. Пивоварният бранш и на европейско, и на национално ниво ясно е доказал, че може да бъде партньор на институциите за намаляване вредите от злоупотребата с алкохол. Превантивната кампания, която реализираме е поредното доказателство за този ни подход. Мотивирани сме, готови сме и продължаваме с конкретни дейности и през 2012 година.”

В подкрепа на проекта за втора поредна година Съюзът на пивоварите инициира излъчването на радио клип, който е създаден от родители и психолози от ПИЦ, София. Той носи важното послание за създаване отношения на доверие и диалог между родители и деца по темата за алкохола. В навечерието на Коледните празници Съюзът на пивоварите популяризира с фейм картички визията на корицата на брошурата и текста на клипа, за да могат повече родители да станат съпричастни на каузата и да помогнат на своето непълнолетно дете да избягва употребата на алкохол.

През 2011 г. в рамките на проекта с финансовата подкрепа на СПБ оперира националната информационна линия “Да поговорим трезво за алкохола” на неправителствената организация “Солидарност”. Тя осигурява професионални консултации по широк спектър от въпроси, свързани с превенцията и експериментирането с алкохол от тийнейджъри.

Съюзът на пивоварите е представителната организация на производителите на бира, малц и хмел в страната. Членове на Съюза са: „Болярка ВТ” АД, „Загорка”АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво”АД.

За допълнителна информация:

Ивана Радомирова
Главен секретар на Съюза на пивоварите
Тел: 02/989 40 24, 0888 707 469
E-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
www.pivovari.com

Д-р Дорита Кръстева
Директор ПИЦ - София
Тел: 02/ 944-64-97
E-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
www.sofiamca.org

Пътешествието на бирата

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow