Новини Втори тур “По пътя на българската бира”

Втори тур “По пътя на българската бира”

14 Юли 2009 г., София. Проведе се вторият тур от обиколката „По пътя на българската бира”, организиран от Съюза на пивоварите в България. Обиколката включваше посещение на единствените в страната хмелови насаждения и фабриката за хмелов гранулат край Велинград, както и пивоварния завод Астика на Каменица АД в Хасково.

Пивоварна АстикаОколо 24, 5 млн лева ще бъдат инвестирани в пивоварна Астика тази година, съобщи по време на обиколката Калин Михайлов, мениджър на завода. През 2009 г. ще бъде открита новата линия за бутилиране на бира в стъкло с капацитет от 50 000 бутилки на час – най-голямата такава линия в бранша. Към момента пивоварната осигурява работни места на 277 души и планира разкриване на нови 17 работни места в днешните времена на криза. Заводът Астика
разполага с производствени мощности от над 1 милион хектолитра годишно, както и малцерай с капацитет от 12 500 т. на година. Освен Астика, в пивоварната в Хасково се произвеждат и някои от разфасовките на марките Каменица, Бургаско, Славена, Staropramen, Beck’s и Stella Artois. За периода от 1997 г. до 2008 г. инвестициите на Каменица АД в пивоварната надхвърлят 27 милиона лева.Пивоварна Астика

В рамките на втория тур от обиколката бяха посетени и единствените в страната хмелови насаждения и фабриката за хмелов гранулат край Велинград на Булхопс. Булхопс е основана като група фирми, специализирани в отглеждането на хмел, в производството и дистрибуцията на хмелов гранулат и хмелови продукти. Компанията има хмелови полета в околностите на Велинград и Ракитово, засадени с американските сортове Nugget (Нагет), CFJ 8, Cascade (Каскейт) и Chinook (Чинук). Продукцията на компанията се реализира както на вътрешния, така и на международния пазар, като износът е насочен основно към Германия, Русия, Украйна, Молдова, Грузия, Сърбия и Македония. Булхопс разполага с машини и съоръжения за обработка, напояване, прибиране, сушене и складиране на хмела. Фабриката за хмелов гранулат тип 90 е снабдена с поточна линия "Probst" и високотехнологично оборудвана лаборатория за контрол, анализ и сертифициране на хмел и хмелови продукти.

Хмелови полетаИнициативата «По пътя на българската бира» се провежда за първи път у нас от браншова организация и е изцяло в услуга на потребителите. Идеята е да се проследи прилагането на добрите практики в целия процес на производство на бира – от самите суровини до излизането на готовия продукт на пазара. В рамките на инициативата ще бъдат посетени пивоварните заводи на Болярка ВТ, Загорка АД, Каменица АД, Карлсберг България и Ломско пиво, както и хмеловата фабрика на Булхопс.

***

През миналата година вложенията в бирения сектор надхвърлят 90 милиона лева, произведени са 5 360 000 хектолитра пиво и е платен акциз, възлизащ на 84 815 000 лв. Въпреки икономическата криза, пивоварната индустрия в България и спомагателните й сектори продължават да инвестират в нови технологични линии, машини и апарати, опаковки и екосъобразни дейности. Естествените суровини и високото качество на произвежданите и дистрибутирани в страната над 80 асортимента пиво отговарят както на всички европейски регламенти и изисквания за безопасност на храните, така и на все по-взискателния вкус на българските потребители.
Като социално отговорни корпоративни граждани в своите рекламни и маркетингови комуникации пивоварните компании прилагат саморегулаторни принципи, които имат за цел да възпитават култура на умерена консумация на бира като част от съвременния стил на живот.

Анонс   Бон Апети   Dir.bg   в-к Монитор   радио Njoy

Пътешествието на бирата

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow