Дегустация на пиво

Дегустация на пиво

ДегустацияДегустацията е един своеобразен завършек на множество скрити процеси, допринесли чрез себе си за характера на пивото, предложено за дегустационна оценка. Самата дегустация цели да придаде един лесно възприемащ се и достатъчно точен израз, на всички зрителни, ароматни и вкусови усещания, предизвикани при отпиване на дадената напитка. Това е изключително важен момент, тъй като много често той определя бъдещето развитие на напитката като пазарен продукт. Тя е изразът на всички положителни и отрицателни впечатления и емоции, изпитани от главното действащо лице – самия дегустатор. Позволява всеки един от нас бързо да добие представа за същността, качеството, че дори и за характера на напитката. Макар че самата оценка е един най-обикновен числов израз, тя крие зад себе си един изключително обаятелен и особен букет от качества, присъщи на всеки един добър дегустатор. За съжаление, не всеки има способността да опише ясно своите емоции при отпиване на напитката, тъй като не знае върху какво да се концентрира. Става въпрос за едно наистина реално и смислено описание на качествата, които откриваме в дегустираната напитка. Описание, което може да ориентира всеки, за цвета, интензитета, аромата, вкуса и тялото на питието. Това от своя страна е свързано с много практически опит и много добра сетивна памет, която има възможността точно да сравни даден цвят, аромат или вкус с нещо познато и реално. Всичко това не винаги се свързва с вродения талант. Понякога то е постигнато с много и упорита работа, добро обучение и познаване на същността на напитката.

Дегустационна зала

Разбира се, веднага трябва да отворим една голяма скоба, за да уточним, че дегустацията като такава, се провежда при строго определени условия. Преди всичко, тя се провежда в специално обособени дегустационни зали, при които са налице всички необходими условия – светлина, чист въздух, постоянна температура, удобни работни места и подходящи аксесоари. Спазването на подходящите условия е една от основните предпоставки за провеждането на една пълноценна дегустация, по простата причина, че дегустаторът разчита предимно на своите сетива, а те от своя страна могат да бъдат повлияни в една или друга посока от заобикалящите го условия. Самата дегустационната зала е светла и с широк достъп на естествена светлина. Въздухът в помещението трябва да бъде пресен и без странични аромати, което автоматично изключва употребата на парфюми и друга козметика от дегустаторите.
След като всички, или по-голяма част от тези условия са налице, може да се пристъпи и към самата дегустация, която също притежава своите важни елементи.

Температура

Пивата предварително се охлаждат до оптималната температира 6 – 8 градуса, при която те най-пълно разкриват своите характерни черти. Разбира се, възможни са и леко корекции на тези температури, които могат да бъдат съобразени и с различните типове пива, които ще бъдат дегустирани.

Чаша

Характера на стъклото и самата форма на чашата дават пряко отражение върху зрителните възприятия.
Съществуват и съвсем различен вид чаши – цилиндрични и от тъмно стъкло. При използването на подобен вид чаши вниманието се концентрира предимно върху аромата и вкуса на дегустираната напитка.
При наливането на пивото в чашата, тя се напълва не повече от 1/3, за да може при едно завъртане на чашата, пивото да остане в нея.
Напълно е възможно при една състезателна оценка на пивото, да бъдат присъдени точки и за т.нар. пенообразуване и пенозадържане. Все пак, приятната на вид пяна, винаги е положителен белег за всяко едно пиво. Желателно е пяната да бъде чиста, с малки и фини мехурчета.

Цвят и бистрота

Първоначално пивото се предценява по неговия цвят и интензитет. Тук отново трябва да се поясни, че съществуват множество, и различни по характер пива, така че е необходимо да се съобразим и с този факт, т.е. не бива да се сравнява цвета на едно светло пиво, с цвета на едно червено, или дори тъмно пиво. В България познаваме преди всичко светлите пива, и до известна степен тъмните. Така че, напълно е възможно да пренебрегнем качествата на непознатите за нас пива, една грешка простима, но и незабравима.
Светлите пива се характеризират със сламено жълт, кехлибарен цвят, който варира между светлите и специални пива, докато всички останали пива могат да променят своите нюанси, и цвета да преминава през карамелен, вишнев, дори и до плътно кафеен цвят. Абсолютно важно е да се съобрази типа пиво, който се дегустира. При визуалната оценка се включва и бистротата на пивото. 

Аромат

Преценката му в описателна форма би била доста трудна, поради богатството на езика, и индивидуалната сетивна способност. Целият ароматен комплекс не е толкова ясно изразен, както например при едно богато и ароматно вино, но това лесно се компенсира - с едно просто завъртане на пивото в чашата. Въпреки това, важно е да се оцени дали конкретния аромат, или букет от такива, изглежда типичен за даденото пиво. При едно светло пиво, на преден план изпъква чистия хмелов и малцов аромат, докато при по-специалните и тъмни пива, карамелната нотка започва да доминира над останалите, и това е съвсем нормално имайки предвид и използваните специални тъмни малцове.

Вкус

Докосвайки се до свежия аромат на пивото, все пак то трябва да бъде и отпито, а това е най-добрата част от дегустацията, защото може да сме замечтани и омагьосани от искрящия цвят и свеж аромат, но всъщност отпиването въплащава истинската цел на пивото – да достави удоволствие.
За разлика от други напитки, при една дегустация на пиво се прави голяма глътка. Това допринася за по-пълното и истинско усещане за вкуса, тялото, приятната хмелова горчивина и нежна газировка. Получава се един богат комплекс от чувства, който трябва да бъде насочен към конкретния тип пиво, което се дегустира. Светлите пива притежават ненадминатата свежест и баланс. Характерна за тях е леката горчивина, която обикновено се засилва към специалните и по-високоекстрактивни пива. Тъмните пива по своему съчетават част от тези особености, със своята присъща, лека карамелна сладост и плътен, ясно изразен малцов вкус.Тук горчивината е леко маскирана от доминиращите кафеени нотки.

Пътешествието на бирата

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow